Želite da započnete posao ali ste ograničeni budžetom?

Želite da započnete posao ali ste ograničeni budžetom?

Želite da započnete biznis ali ne raspolažete prevelikim budžetom? Imamo par saveta za vas kako da uspete u oštroj konkurenciji.

Razradite svoju biznis ideju

Da biste mogli da nabavite kapital, prvo treba da znate i koliko će vam novca biti potrebno. A da biste mogli to da izračunate, biće vam potrebna razrađena biznis ideja.

To znači da treba najpre da stavite na papir sve troškove koji će se pojaviti kada želite da započnete određeni posao. Troškovi za opremu, nabavka materijala, marketing, tekući troškovi za prostor (ukoliko morate da otvorite fizičku kancelariju) itd.

Međutim, biznis ideja jeste i plan poslovanja koji želite da sprovedete u delo. Razmislite dobro šta je ono čime želite da se bavite i, još važnije, šta je to tako jedinstveno u onome što nudite budućim klijentima.

Istražite ciljnu grupu potrošača i pokušajte da osmislite okosnicu onoga što njima treba. Cilj vam je da što više suzite polje ponude kako biste uspeli da odredite uže stručno polje za svoj novi posao. Takođe, želećete i da budete u toku sa trendovima poslovanja, jer ćete kao novo lice uvek morati da budete korak ispred ostalih u svojoj ponudi.

U ovom stadijumu, još je bitno i da analizirate postojeću konkurenciju, kako biste znali kako da se predstavite i šta je ono što samo vi možete da ponudite za razliku od ostalih.

Kancelarija uz pomoć štapa i kanapa

Kada započinjete posao sa malo para, nema bolje stavke da na njoj uštedite od kancelarije. U zavisnosti od toga za koji se posao odlučite, sama fizička lokacija firme ne treba da vam bude preveliki trošak.

Ukoliko vam je kancelarija (ili prodavnica ili poslovnica drugog tipa) zaista neophodna, razmislite o tome gde biste mogli privremeno da smestite svoj posao. Možda možete da nađete lokal na određeno vreme, a za manju sumu novca. Privremene kancelarije često su strategije kojima pribegavaju ljudi koji započinju novi posao.

Svakako da ne treba ni da vam pada na pamet da u ovom početnom stadijumu kupite prostor. Možda to ne volite, ali vreme je da se stavite pod rentu, tj. nađete prostor za iznajmljivanje. Opet u zavisnosti od posla, možda možete iznajmiti i omanji stan ili garsonjeru za potrebe kancelarije.

Ako je vaš posao konsultantskog tipa ili je bilo koji vid freelancinga, možete odlagati otvaranje zvanične kancelarije i do godinu dana, ako ne i više.

Dobro je da se ovi poslovi mogu obavljati preko interneta, pa čitavu stvar možete obavljati i iz sopstvene kuće. Danas je moguće da održite i virtuelne sastanke sa potencijalnim klijentima ili partnerima, a komunikacija je raznovrsnija nego ikada, budući da je kupovina iz fotelje sve jači trend.

Naravno, ovo neće biti moguće ako je za vaš posao potrebno da vam kupci fizički uđu u radnju, pa u tom slučaju prilagodite ovaj savet svom poslu.

Sve i da otvarate kancelariju ili prodavnicu, opet imajte na umu da ta stavka ne sme biti preveliko ulaganje. To se ne odnosi samo na prostor kao takav, već i na inventar i tekuće troškove.

Kao prvo, nije da baš morate sve da kupite. Kao i prostor, moguće je da iznajmite i određeni deo inventara. A ako i kupujete, ne morate nužno kupiti novu i skupu opremu. Za početak, bitno je da to što imate radi i da uz pomoć toga možete da pregurate prve dve godine rada.

Nešto od opreme možete kupiti i na rate, a samu robu i materijale koji su vam potrebni za proizvode možete uzeti na odloženo plaćanje. Ipak, dobro istražite tržište i vidite koja bi vam veleprodaja dala robu na dovoljno dug period pre prve menice kako biste imali vremena da ostvarite zaradu.

Polako sa zapošljavanjem

Možda ste se ovoga i sami setili, ali neka stoji u tekstu ‒ radna snaga nije nešto što je vaša mogućnost kada započinjete posao, a nemate puno para. Iskreno, radna snaga je privilegija i luksuz i onda kada započinjete posao sa većim budžetom.

Jednostavno, dok ne proverite u praksi da li je i koliko određeni startup profitabilan, ne bi trebalo da na sebe uzimate obavezu radnika i njihovih plata i doprinosa.

Ukoliko baš nikako ne možete sami, proverite da li možete da nađete volontere ili stažiste koji bi isprva radili besplatno, dok ne steknete platežnu moć da možete da ih primite. I kasnije, kada tim bude rastao, a vaš posao počeo da donosi zaradu, nemojte naglo primati puno radnika.

Vaš posao nije završen kada posao počne da zarađuje. Moraćete i dalje da kontrolišete budžet, a velika stavka u tome je i koliko trošite na plate radnika. Prilagodite radnu snagu količini posla koji imate. Na kraju krajeva, uvek možete zaposliti nekog freelancera kao dopunsku snagu za određeni zadatak.

Umesto da primate previše ljudi, naučite kako da rasporedite posao među radnom snagom koju imate, kako da najbolje iskoristite njihovo radno vreme, kao i kako da ih motivišete da budu što produktivniji.

Ovaj deo saveta ne odnosi se nužno samo na vaše zaposlene, već i na ljude sa kojima sarađujete a za čije usluge plaćate određenu sumu. Potrudite se da vi sami obavljate većinu poslova (papirologija oko poreza, pravne stvari, vođenje knjiga itd.), a da plaćate samo za ono za šta zakonski morate.

Sve u svemu, nemojte trošiti ni dinara na ljudske resurse ako ne morate, u početku. I onda kada krenete da zapošljavate, razmislite dobro o tome koliko se to isplati za vaš posao, da li će vam doneti rezultate i hoće li proširiti posao.

Ovo se, naravno, odnosi i na vas, jer ste i vi ljudski resurs svoje firme. Žiro račun vaše firme nije vaš lični žiro račun, pa nemojte sebi da dozvolite da pomešate privatno i profesionalno u baratanju novcem.

Ma koliko vi bili gazda, budžet koji ste odredili za svoj posao treba da služi samo i isključivo u te svrhe. U suprotnom ćete izgubiti kontrolu nad njime, a zbog toga može da vam propadne sve što ste marljivo gradili do tada.

    Povezane objave