Brakovi u Bosni i Hercegovini sve kraće traju a ovaj par je živi dokaz

Brakovi u Bosni i Hercegovini sve kraće traju a ovaj par je živi dokaz

Brakovi u Bosni i Hercegovini sve kraće traju. Ovaj par je ipak, čini se, pretjerao

Neretko se događa da i parovi sa dugogodišnjim vezama već prvih dana nakon vjenčanja shvate da su za životnog saputnika odabrali pogrešnu osobu. Mnogi u takvim slučajevima do odluke o razvodu istrpe nekoliko mjeseci nakon vjenčanja, ali ima i onih koji bračni staž mjere danima.

Knjiga rekorda

Takav jedan slučaj zabilježen je u Trebinju, gdje su se mladenci vjenčali u subotu, a zahtjev za razvod podijneli već u narednu srijedu. U braku su uspeli da ostanu samo tri dana! Razlozi za ovaj čin ostali su tajna za javnost.
Vaso Čihorić, trebinjski matičar, kaže da zna za taj slučaj, ali pojašnjava da do zakonitog razvoda nije moglo tako brzo doći.
– Mladenci su ubrzo prestali da žive zajedno, ali do sudskog razvoda je vjerovatno prošlo i nekoliko mjeseci –  ističe Čihorić.
Psiholog Čedomir Novaković kaže da je trebinjski slučaj za Ginisovu knjigu rekorda.
– To me asocira na brak iz inata, pasjaluk ili neki revanšizam, što se i pre dešavalo. Poznati su i meni primjeri da su brakovi pucali ubrzo nakon vjenčanja, i to većinom posle bračnog putovanja – kaže Novaković.

I Semberci imaju slučaj sličan trebinjskom. Kako je za „Avaz“ potvrdila šefica Matičnog odsjeka u Bijeljini Dragana Ljubojević, jedan bračni par se na razvod odlučio 12. dan nakon vjenčanja.

– Taj brak je počeo velikom svadbom i veseljem i ništa nije ukazivalo na to da nešto nije u redu. Nismo saznali razloge razvoda nakon tako kratkog vremena – govori Ljubojević.
Prema njenim rečima, takvi slučajevi ipak ne utiču na broj venčanja, kojih ima i po nekoliko u sedmici.

Odbjegla nevjesta

Kada bi jedna priča iz Krajine bila zvanično potvrđena, titula za najkraći bračni staž pripala bi mladencima iz okoline Bihaća. Priča kaže da par nije dočekao ni mrak, jer je mlada pobjegla sa svadbenog veselja.

Druga priča kaže da se devojka koja je sa roditeljima živela u Nemačkoj i tu se zabavljala sa Nemcem ipak, na insistiranje roditelja, udala za „našeg“.
Svadba je organizovana u BiH, ali je devojka odlučila da sa slavlja nakon venčanja u jednom hotelu pobegne sa zabranjenom ljubavi, koji je došao po nju u BiH.
Navodno je i ostavila pismo na graničnom prelazu Izačić, u kojem je navela da je pobegla dobrovoljno i da je ne traže.
Još je roditeljima, navodno, poručila da je udajom ispunila njihovu želju, a sada ispunjava svoju.
I Čihorić kaže da je ranije čuo za slučajeve kada je mlada pobegla sa venčanja, ali da se to nije desilo ni na jednom venčanju koje su obavili on i njegovih petoro kolega matičara u Trebinju.

Sve je manje istinske ljubavi

Psiholog Čedomir Novaković ističe da je opšti trend u BiH da brakovi sve češće pucaju.
– Sve pokazuje da će sve manje biti čvrstih, a sve više brakorazvodnih parnica od objektivnih do potpuno bizarnih razloga. Sve manje je istinske ljubavi. Sve ovo ukazuje na onu narodnu poslovicu: “Samo se još sirotinja voli, sve je drugo rentirano” – kazao je Novaković.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave