Da li je kriza izazvana virusom korona uticala na tržište nekretnina?

Da li je kriza izazvana virusom korona uticala na tržište nekretnina?

I u 2020. Godini cene nekretnina su u Srbiji rasle. Doduše, taj rast nije bio kao prethodne dve godine, ali svi ekonomski pokazatelji išli su mu u prilog.

Najveće učešće u bruto društvenom proizvod naše zemlje u 2019. godini imalo je građevinarstvo. U odnosu na 2018. godinu prosečne zarade porasle su za nešto manje do 10%. Javni podaci kazuju da je priliv novca iz inostranstva u prethodnoj godini iznosi oko 15% ukupnog BDP-a Srbije. A sve je to išlo u prilog rastu cena nekretnina. Iako je predviđano da će tržište nekretnina rasti i u ovoj godini, ne tako kao prethodnih, sve stručnjake iznenadila je kriza koja je izazvana pandemijom virusa korona.

Došlo je do usporavanja rasta svetske ekonomije, a to je imalo uticaja i na male zemlje poput Srbije. Iako kod nas populacija iz godine u godin opada, cena nekretnina je rasla, a sve je veća bila prodaja stanova. Beograd je tradicionalno iz godine u godinu bio najtraženija lokacija, a kakva je situacija sada?

Naime, nakon što je i našu zemlju pogodio virus korona, došlo je do promena. Zabranjeno kretanje, uvođenje vanrednog stanja i socijalna distanciranost uticali su na širenje straha među ljudima, a to dalje utiče i na dalje planove građana. Mnogi su odustali od ulaganja u nekretnine, jer e nastupilo doba neizvesnosti. A to će sasvim sigurno i izvršiti na pritisak cena na tržištu nekretnina. Iako je još uvek rano da se predviđaju pravi uticaji virusa korona na tržište nekretnina, sada se već može polako govoriti  o uticaju i pritiscima koje novonastala situacija ima na tržište nekretnina.

Kriza je uticala na izdavanje stanova

Već po proglašenju vanrednog stanja došlo je do brojnih promena na tržištu izdavanja. Pojedini stanodavci su smanjivali kirije svojim stanarima, a onda je uočen drastičan pad cene izdavanja stanova. A zašto je to tako.

Prestonicu Srbije je nakon proglašenja vanrednog stanja napustio veliki broj stuenata i eto prvog pritiska na stanodavce. Broj slobodnih stanova na dan se povećao, jer su mnogi koji koriste ovakvu uslugu odustali od iznajmljivanja stanova. To znači da je povećana ponuda slobodnih nekretnina uticala na pad cene. Stanodavci su morali da odlučuju da li će čekati da stanove na dan ponovo izdaju ili da smanjuju cene dok traje vanreno stanje i svakako im se druga opcija više isplatila. Stoga su se mnogi odlučili tako da učine kako bi se nakon krize mogli vratiti na staro.

Slično se predviđa is a izdavanjem ostalih stanova. Ne očekuje se da će potražnja biti ista kao pre pojave virusa, ali dok se ne vrate u kategoriju za izdavanje na stan, stanodavci će koristiti priliku da stanove izdaju i na duži vremenski period samo da prihoduju.

Uticaj krize na prodaju stanova

Do sada kriza nije imala uticaj na tržište nekretnina u Beogradu, cene su iste, a mnogi vlasnici stanva neće žuriti sa prodajom sve dok se tržište ne stabilizuje. Trenutno su prisutne direktne i instant reakcije na krizu izazvanu virusom korona i na vanredno stanje.naime, za 20% su cene stanova za izdavanje pale, a cena nekretnina je ipak ostala ista. Ali, ovo je samo prvi talas krize koji je uticao na tržište nekretnina u Srbiji. Kakve će posledice imati celokupna sittuacija koja je zadesila Srbija, ostaje da vidimo, jer kako tvrde stručnjaci ne može se predvideti šta nas dalje čeka kada je cena nekretnina u pitanju.

Avatar
Luka
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave