Kurtz traži hitno razrješenje situacije oko azilanata

Kurtz traži hitno razrješenje situacije oko azilanata

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc traži hitno održavanje vanrednog sastanka šefova država i vlada EU zbog problema sa azilantima.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku “Esterajh“, kazao da bi bilo “neodgovorno“ da se sastanak na ovu temu održi tek sredinom oktobra, kada je to predviđeno.

Kurc je rekao da su “čak i UN, koje nisu poznate po brzom djelovanju, zakazale sednicu za 30. septembar“. Evropa, prema njegovim riječima, mora da se „probudi“, ukazujući da su tragični događaji, kao što je smrt 71 izbjeglice u kamionu pronađemom u Austriji, tragični poziv na buđenje.

Sporo djelovanje država EU, kao i insistiranje na poštovanju Dablinskog sporazuma, kako ističe, samo podstiče posao krijumčara. “Potiskivanjem i gledanje po strani stanje se samo pogoršava. Zato smo predložili plan od pet tačaka. Morala bi ubuduće da postoji mogućnost da se zahtjev za dobijanje azila u EU podnosi u zemljama koje nisu u Uniji. Za to je potrebno donjeti odluku na nivou EU“, objasnio je Kurc.

Šef austrijske diplomatije početkom nedjelje predstavio je prijedlog od pet tačaka za rješenje izbegličke krize, koji predviđa borbu protiv Islamske drzave, uspostavljanje bezbjednosnih zona na terenu, prihvatne centre u regionu, ali i pojačan nadzor duž balkanske rute i uključenje zemalja zapadnog Balkana u rješavanje problema azilanata. Isto tako Austrija insistira na fer raspodjeli azilanata na sve države članice EU.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori