Novinari traže pomilovanje za egipatskog predsjednika

Novinari traže pomilovanje za egipatskog predsjednika

Jedan od trojice osuđenih novinara televizije Al Džazira u Egiptu, Australijanac Piter Grest pozvao je danas egipatskog predsjednika da ih pomiluje poslije izrečenih presuda bez presedana, koje su izazvale međunarodnu osudu.

“U odsustvu bilo kakvih dokaza o nedjelu, jedini zaključak do koga možemo doći jeste da je ova presuda politički motivisana”, rekao je Grest novinarima u Sidneju, kome je suđeno u odsustvu, pošto je deportovan iz Egipta početkom ove godine.

Sud u Kairu osudio je Gresta, kao i kanadskog novinara Mohameda Fahmija i Egipćnina Bahera Mohameda zbog “lažnih vijesti koje su nanjele štetu Egiptu”, na po tri godine zatvora.

Agencija AFP navodi da je slučaj postao sramota za egipatskog predsednika Abdel Fataha al-Sisija koji je rekao da je bolje da su novinari bili deportovani nego da im se sudi i koji može, ukoliko želi, da ih pomiluje.

“Predsjednik Sisi sada ima priliku da poništi ovu nepravdu, da ispravi nepravdu. Oči svijeta uprta su u Egipat. Sada je na predsjedniku Sisiju da uradi ono šta je rekao da će učniti od samog početka da nas pomiluje, ukoliko budemo osuđeni”, naveo je australijski novinar koji je radio za Al Džaziru kada je bio uhapšen u Kairu.

Tri novinara su prošle godine osuđena na od sedam i 10 godina zatvora, ali je Apelacioni sud Egipta u januaru ove godine odobrio ponovno suđenje uz obrazloženje da presuda nije podrža dokazima.

Novinari su uhapšeni u decembru 2013. godine, nekoliko mjeseci pošto je vojska zbacila islamističkog predsjednika Muhamed Morsija i pokrenula obračun sa njegovim pristalicama.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori