Trikovi u kuhinji za početnike koji će vam olakšati spremanje jela

Trikovi u kuhinji za početnike koji će vam olakšati spremanje jela

Izdvojili smo nekoliko trikova uz pomoć kojih će spremanje jela i čišćenje kuhinje biti gotovo za čas!

Najzabavnije kod pripreme novih jela i poslastica je svakako isprobavanje istih, ali dug je put od nabavke svih neophodnih sastojaka do serviranja gotovog, toplog jela – naročito ako se tek upuštate u kulinarske čarolije.

Od pranja sudova, do seckanja, čišćenja i organizacije namirnica i prostora – uz pomoć ovih kuhinjskih trikova, olakšaćete sebi pripremu jela i delovati kao pravi profesionalac!

Posle voća odmah čistite!

Skoro svi ostaci od hrane mogu se očistiti i nekoliko sati, pa i dan nakon kuvanja – ali ubedljivo najteže je očistiti sasušene tragove voća koji su ušli u pregibe i sitne delove koje imaju kuhinjski aparati. Zato ih morate prati odmah!

Na svu sreću, samo voda vam je dovoljna: odmah nakon seckanja ili blendanja voća i povrća (osim uljastog, tada treba koristiti i deterdžent), sve delove aparata koji su došli u kontakt sa namirnicama dobro isperite hladnom vodom i postarajte se da ste sprali sve ostatke.

Uvek čista radna površina

Domaći hlebovi, testa i kolači su najlepši, ali komadići osušenog testa i brašno svuda po radnoj površini nisu tako privlačni.

Možete potpuno izbeći uklanjanje ovih ostataka: pre mešenja, samo zalepite providnu foliju preko radne površine, i dobro pričvrstite da se ne podiže kada mesite. Nakon što završite sa testom, foliju samo odlepite i bacite u đubre; ispod će biti sasvim čisto.

Skorele fleke na dnu šerpe

Ručak je zagoreo, vi ste spasavali koliko se od njega moglo spasti, i niste stigli da odmah operete šerpu – sada se na njenom dnu nalaze tamne, stvrdnute naslage koje ne mrdaju nigde.

Možete ih skinuti bez grebanja i natapanja: sipajte vrelu vodu i sirće u šerpu, stavite na ringlu i pustite da vri. Zatim pažljivo odlijte ključalu vodu, i lako ćete ukloniti ostatke zagorelog ručka.

Čišćenje belog luka

Ukoliko primenite ovaj trik, za čas ćete oljuštiti čenove belog luka, bez nerviranja i pipavog grebanja noktima.

Stavite čen luka na dasku za seckanje ili radnu površinu, naslonite na njega površinu noža i pritisnite – čen ćete lako izvaditi iz ljuske!

Ljušćenje kuvanih jaja

Kada se jaja skuvaju do željene tvrdoće, odmah ih sklonite sa vatre, prospite vrelu vodu i stavite pod mlaz hladne, tekuće vode na pola minuta, i zatim ostavite još minut – dva u ledenoj vodi. Ohladiće se dovoljno da ih oljuštite a da ne opečete prste, a ljuska će gotovo spadati sama.

Gorak patlidžan? Ne više!

Ukus patlidžana nekada kvari gorčina, i ne možete predvideti koji će plod biti gorak, a koji ne. Ipak, to možete da predupredite: kada isečete patlidžan, dobro posolite svaki komad sa obe strane i ostavite da odstoji oko pola sata. Posle toga odlijte i iscedite višak vode, a ako hoćete možete i da isperete patlidžan, i gorčina se neće osetiti!

Da se đubre ne nakuplja

Iako je kanta za đubre nadohvat ruke, nekako se uvek dešava da posle kuvanja otpaci budu razbacani na sve strane. Približite je sebi – na radnu površinu postavite otvorenu kesu za đubre, u koju ćete odmah bacati kartone, ljuske, ambalažu i sve ostalo što vam pravi nered.

Bonus za biljke: neka i one uživaju u kuvanju!

Napravite sami izvrstan obrok za svoje biljke od stvari koje biste inače bacili, i gledajte kako listovi i cvetovi napreduju i blistaju od hranljivih materija koje ste im pružili – bez kupovine!

Ne bacajte ljuske od jaja, kore od banane i soc od kafe; sve ih stavljajte u istu kesu, i kada se nakupi dovoljno, sve možete samleti u blenderu. Masu koju ste dobili koristite kao hranivo za biljke. Jedna puna kašika ide na saksiju srednje veličine: pospite ovo đubrivo po površini saksijske zemlje, i zalivajte preko nje da se materije sliju do korena.

Bez brige, nije u pitanju ništa otrovno što ne može da se opere, a ljuske od jaja nisu dovoljno jake da oštete oštricu blendera.

Uživajte u eksperimentisanju s jelima i maloj alhemiji kuvanja, a ove cake su samo početak!

1 comment

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori