Parfemi su sa nama od davnina i danas bez njih ne možemo

Da li vam se desilo nekad da ste se spremili za večernji izlazak ili pak odlazak na posao kada imate važan sastanak a da ste zaboravili da stavite parfem? Neko bi rekao “ok  pa šta”, dok bi se neko osećao kao da mu nešto nedostaje, kao da jedan komad odeće nije obukao. Koji je to trenutak u istoriji kada su nam parfemi postali toliko važni da se bez njih osećamo nepotpuno.

Pa da započnemo ovu priču od odnosa čoveka i lepote. Čovek je čulno biće i svakako da nema onog ko u lepoti ne uživa. Lep miris nas može oraspoložiti, setiti nas na neke drage trenutke, pa čak i ljude, a možemo ga povezivati i sa drugim čulima. Sve u svemu, pruža nam i više od osećaja čistote i sređenosti. Pruža nam doživljaj, i možda je upravo to ono što parfeme čini tako bitnim delom naše svakodnevice.

Od davnina čovek ima potrebu da se oseća lepo i mirisno – parfemi su zamenjivali čak i vodu i sapun

Još su drevne civilizacije mogle da se pohvale umetnošću pravljenja parfema, a prve korake su u toj oblasti napravili Arapi. Sve je krenulo od izdvajanja ekstrakata iz cvetova i lišća određenih biljaka, da bi se ta procedura koristila i danas,  doduše uz upotrebu tehnologije koja mnoge stvari čini lakšim. U nekom kasnijem trenutku su u tom procesu počeli da koriste alkohol, i to je bio trenutak kada je parfem krenuo da se koristi kao tečnost koja se nanosi.

Poznato je da su brojne istorijske ličnosti veliku pažnju pridavale lepim mirisima – a tu se najčešće izdvajaju kraljevske i plemićke porodice – i tada su, kao i sada, parfemi bili rezervisani za imućnije (ako govorimo o pravim, kvalitetnim i posebno dizajniranim parfemima). I nije nu čudo – kako prirodni sastojci mogu biti životinjskog i biljnog porekla, oni su jako skupi, dok su veštačke komponente jeftinije, ali ne mogu da se porede sa prirodnim.

Biranje parfema kao posebna veština

I to ne bilo kakva, već ona u kojoj se postavljaju najrazličitija moguća pitanja – koja mirisna nota mi pristaje, da li se ona poklapa sa mirisima koje preferiram, kakve veze ima tip kože sa mirisom, koji je parfem za svaki dan a koji za specijalne prilike i tako dalje. Ipak, danas u prodavnicama parfema možemo dobiti i prave savete o tome koji parfem da izaberemo. Neka univerzalna pravila bi bila da se nikad ne proba više od tri parfema, jer čulo mirisa sve nakon toga ne može dobro da proceni. Takođe, probanje se vrši tako što se parfem isprska na određeni deo ruke, ali se ne utrljava. 

Desilo vam se sigurno da vam na nekome parfem miriše izvanredno, pa ga onda i vi kupite – a na vama on uopšte nije takav. To govori o tome da je krajnji utisak parfema neodvojiv od kože i da njen prirodan miris utiče na to kako će se parfem osećati. Kao što postoje kreme za različite tipove kože, tako se i parfemi različito ponašaju u zavisnosti od toga da li je suva ili masna, hrapavija ili glatka. Od toga važi i postojanost parfema, pored toga da je parfem originalan i od što boljih sastojaka.Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor