Servisiranje automobila – kako izbeći prevaru?

Održavanje automobila redovnim servisiranje predstavlja jedan od najvažnijih načina da vozilo ima duži radni vek. Od provere motora, ulja i tečnosti, kočnica i provera guma, pa sve do sitnih popravki na četvorotočkašu, servisiranje je neophodno za sva vozila. Bilo da je u pitanju ovlašćeni servis automobila ili „lokalni majstor“, važno je obratiti posebnu pažnju na sam postupak provere ispravnosti vozila.

Odlaskom kod auto-mehaničara se avantura ne završava, već tek počinje. Nije dovoljno samo otići na servis, već je potrebno da imate poverenje u osobu koja vam popravlja automobil. U zavisnosti od broja mušterija, renomiranosti i poznatosti servisa, ali i samog iskustva, odnosno preporuke, dolazi se do toga da odlazak na servis prava igra na sreću. 

Upravo iz tog razloga, u nastavku vam predstavljamo odgovor na pitanje kako izbeći prevaru kod servisiranja automobila.

Proverite zamenu motornog ulja – skuplje ili pogrešno ulje kao negativne pojave

Kada je u pitanju zamena motornog ulja, postoji nekoliko načina da vam servis “podvali”. Što je automobile stariji, to je veća šansa da se prevara zaista i dogodi. U servisima, bilo da su to “lokalni” ili ovlašćeni, neretko se dešava da mehaničar koristi ulje koje je skuplje i koje nije neophodno vađem vozilu. Time je trošak klijenta veći, a servis dodatno zarađuje.

Ipak, najveći problem kod pogrešnog sipanja ulja odražava se na motor automobile. Ako se pogrešno ulje sipa u menjač, automobil se ne može odvesti sa servisa. Ukoliko se, pak, motorno ulje pogrešnih specifikacija sipa u vozilo, motor automobila godinama strada. Kod ovakvih slučajeva, od izuzetnog je značaja da se dobro raspitate, upoznate sa karakteristikama samog vozila i pročitate detaljna fabrička uputstva o zameni ulja i uljnih filtera kod automobila.

Obratite pažnju na servisne intervale

Proizvođači automobila jasno propisuju redovno servisiranje, odnosno intervale u kojima je potrebno menjati ulje i filtere. Ipak, serviseri i auto-mehaničari imaju sklonost da takve servise rade češće. To predstavlja direktan atak na kućni budžet, ali i na okolinu, jer se stalnom promenom ulja gomilaju zalihe korišćenog motornog ulja.

Stoga, iako preporuka predviđa određene servisne intervale, pregled vozila i utvrđivanje stanja je neophodan međukorak koji prethodi promeni ulja, jer neretko servisiranje tečnosti vozila može da bude bespotrebno, skupo i ekološki neodrživo. 

Nepostojeća usluga dopune tečnosti – kako je izbeći?

Kada su u pitanju auto delovi Beograd ima ogroman broj servisa koji vrše detaljnu proveru ispravnosti rada vozila, vrše zamene pokvarenih delova i pružaju redovno servisiranje. Ipak, nakon obavljenog vanrednog ili redovnog servisa, klijente često sačeka dodatna stavka na računu – dopuna tečnosti za pranje. 

Ovo je jedan od najunosnijih načina za prevaru, jer se dešava da servisi ne izvrše dodatnu dopunu, a da uslugu ipak naplate. U tim situacijama, poželjno je da označite nivo tečnosti za pranje pre samog servisa, kao validan argument u slučaju potencijalne prevare od strane servisera.

Menjate pneumatike kod vulkanizera, ne kod redovnog servisera

Još jedna greška koja se često javlja i direktno utiče na kućni budžet jeste i zamena pneumatika. Zamena zimskih ili letnjih guma često se odlaže, sve do trenutka redovnog servisa. Ipak, ako se vozači odluče da gume promene tek u slučaju redovne ili vanredne servisne intervencije, potrošiće više novca nego da to obave kod kod specijalizovanih vulkanizera, koji takve usluge manje naplaćuju.

Proverite naplatu više radnih sati i „nove“ kvarove

Prilikom popunjavanja radnog lista, dešava se da auto-mehaničari u lokalnom servisu ili ovlašćenoj radionici popune veći broj sati, odnosno naplate više rada, iako za tim nema nikakve opipljive potrebe. Ovo je u direktnoj korelaciji sa još jednom negativnom navikom – pronalaskom „novih“ kvarova, čiji je jedini cilj veća naplata popravke, a ne stvarna potreba za ugrađivanjem novih delova.

Pažljivo pročitajte spisak urađenih stvari – puno stavki, malo rada

Kozmetičke korekcije na vozilu, zamena dihtung, novi navrtnji ili nepotrebna promena pakni i kočnica povećava spisak urađenih stvari, a samim tim i račun. Pre nego što platite usluge, detaljno proverite radni spisak, obratite pažnju na sitnice koje popunjavaju majstori i naglasite da kočioni sistem ne želite da menjate, ukoliko za tim ne postoji stvarna potreba.

Takođe, dešava se da majstori klijentima ponude da pneumatike, umesto vazduha, ispune azotom. Takva odluka pogoduje samo novim, ne i polovnim vozilima, skuplja je i nepotrebna za polovne automobile, pa je važno da takve detalje znate pre nego što vam se ispostavi račun.

Kada treba kupiti novi akumulator?

Odlazak u servis zbog akumulatora, bilo da je u pitanju manji (lokalni) auto-mehaničarski servis ili ovlašćena radionica za određeni model automobila, ne mora nužno da se završi kupovinom i ugradnjom novog. Ukoliko majstor odluči da treba da zamenite akumulator, pitajte u servisu da li je moguća dopuna starog, kako biste kapacitet postojećeg akumulatora maksimalno iskoristili.

Tek u slučaju da više nije moguće koristiti stari akumulator, poželjna je ugradnja novog. 

S obzirom na to da je odlazak na servis, redovni ili vanredni, deo kroz koji prolazi svaki vlasnik automobila, naoružajte se znanjem i strpljenjem, dobro obratite pažnju na sve navedene stavke kod kojih je moguće da vas „zakinu“ i uštedećete novac.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor