Šta govori zatvor kod dece i kako se leči?

Sama pojava da dete ne može da vrši veliku nuždu redovno, stvara osećaj nadutosti, bol u stomaku, bol prilikom pražnjenja creva, a sve to utiče na razvijanje straha od ove fiziološke potrebe.

Na kraju, ume da se razvije strah zbog toga, pa dete svesno trpi i ne želi da ide u WC. S druge strane, roditelji su uvek uplašeni kada dete nešto boli, pa nastaje pometnja.

Zatvor kod dece ili opstipacija nije nešto što se retko dešava, jer je dosta česta pojava. Njegovi uzročnici su brojni, a prate ga neredovno pražnjenje creva, tvrda i bolna stolica, nadut trbuh i bol u njemu, pa nekada i ostajanje krvavih tragova koji nastaju usled ozleđivanja sluzokože creva ili kože anusa.

Opstipacija kod beba

Kod nekih beba normalno je da imaju po više stolica na dan, dok kod drugih nije tako. Tu nema razloga za brigu, jer se celokupan sistem i ritam pražnjenja creva reguliše tek u periodu između dve i po i tri godine. Bebama je stolica uglavnom mekana, ali kada se dogodi da je bebi trbuh tvrd, da ne može dugo da isprazni creva ili da ima zatvor u prvom mesecu života, onda je potrebno javiti se pedijatru. Sve ostale promene su u najvećoj meri uredne i očekivane, dok zatvor kod dece koja su starija mora da se proprati leči.

Kako se leči zatvor kod dece?

Uz opisano stanje i praćenje pražnjenja creva vašeg deteta, lekar će imati uvid u to šta bi mogao da bude uzročnik. Nekada to može da bude „suva“ hrana, ali se često dešava da to bude najvećim delom zbog same psihe deteta. Posebno deca koja su veoma uredna doživljavaju defekaciju kao nešto prljavo, zbog čega se trude da ne prazne creva ili nekada, zbog jedne bolne stolice možda, dobiju strah da to uopšte rade. Zato pratite redovno stolicu vašeg deteta, na koliko se javlja i sve to prenesite lekaru.

Zatvor kod dece se leči terapijom koja je za to predviđena i koja kroz određeni vremenski period pomaže, postepeno, da se ritam ustali i unormali.

Za to je često potrebno i više vremena, pa se nemojte brinuti ako se rezultati ne vide ubrzo nakon uzimanja terapije. S druge strane, postoje stvari koje možete vi da uradite kako biste pomogli svom detetu.

Obogatite ishranu deteta sa što više vitamina, vlakana, minerala, izbegavajte meso, unesite što više tečne, domaće hrane. Pored toga, obezbedite detetu komforan osećaj tokom sedenja na noši ili wc šolji i potrudite se da njegova kolena budu savijena i izdignuta iznad nivoa struka. Tako podignuta kolena omogućiće lakše i bezbolnije pražnjenje creva, posebno kada je stolica tvrda. Zatvor kod dece može da se javi i zbog osećaja žurenja, pa nikada nemojte požurivati da završi i pustite ga da sedi koliko god njemu odgovara.

Uvek vodite računa o tome da pratite savete pedijatra i terapiju koja je propisana, ali i sami procenite da li vaše dete ima određeni fizički problem ili samo mentalnu blokadu koju je potrebno otkloniti.

Možda vas i zanima članak Kako da prepoznate simptome nervoznih creva?

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor