Ako ste copywriter, da li da vodite poslovni blog?

Ako se bavite kopirajtingom, tj. pisanjem reklamnih tekstova na različite teme, onda ste svakako postavili sebi pitanje: da li da vodite poslovni blog za neku firmu i šta je potrebno od  znanja za takav posao?

Hajde prvo da objasnimo zbog čega je bitan poslovni blog. U blogu koji vodi jedno preduzeće, nalaze se uvek nove i sveže informacije o njihovom poslovanju - da li ima novih proizvoda i usluga, da li su cene određenih artikala na akciji, ili je možda dostava postala besplatna za neki novčani iznos koji se potroši i slično. Bitno je da je putem poslovnog bloga firma stalno u kontaktu sa svojim kupcima ili korisnicima usluga, tako da oni uvek imaju na umu to preduzeće kada požele da kupuju tehniku ili da možda odu u salon lepote da se srede za neku priliku. Primera je bezbroj.

Dakle, poslovni blog može da vodi bilo koja firma, bez obzira da li je mala, srednja ili velika. Ali, vratimo se početnoj temi, a to je - koja znanja treba da posedujete da biste uspešno vodili jednu ovakvu stranicu?

Pre svega, delatnost firme gde se prijavljujete, trebalo bi da vam bude bliska. Ako to nije slučaj, onda nećete pisati iz ljubavi, pa ćete potrošiti mnogo vremena na istraživanje informacija i pisanje će biti sporije i sa manje zadovoljstva. 

Ono što je najbolje, to je da imate svoj blog, vaš lični i vlastiti, koji obrađuje tematiku koju volite, koja vam je strast. Kada postanete iskusni bloger, i upoznate određenu oblast do najsitnijih detalja, tada već ima puno smisla da se prijavite kod neke firme iz iste branše i da ponudite svoje usluge: to može da znači da ćete im osvežiti poslovni blog novim i interesatnim postovima, da ćete im predočiti nove ideje, teme, bilo šta što bi moglo da bude zanimljivo za njihovu klijentelu. 

Sada se pitate, verovatno, da li je umesno tek tako se obraćati mejlom određenoj firmi i ponuditi svoje usluge? Ipak, moje mišljenje je - zašto da ne? Pre svega, ako imate svoj blog koji je dobar i posećen, i stekli ste autoritet na taj način, zbog čega onda ne biste to predstavili nekome ko takođe od svega može da ima koristi?

Ono što je "kvaka", da tako nazovem, jeste ista tema vašeg bloga i sajta kod koga konkurišete, pa vas to spaja. Dakle, ima smisla, stoga razmislite da li da vodite svoju stranicu i koliko firmi ima koje su u toj branši, a uopšte nemaju poslovne blogove. 

Imajte na umu da ova vrsta kopirajtinga još uvek nije dovoljno zaživela na našim prostorima, pa to može biti mesto da se ubacite na vreme i da vaša saradnja sa nekom firmom, manjom ili većom, zaživi i to na duže staze. 

Srećno!

www.kreativnopisanje.club

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor