Alat za stolarsku radionicu koji koriste i profesionalci i hobisti

Obrada drveta i pravljenje predmeta od drveta nije isključivo nešto čime se bave profesionalci, zanatlije i stolarska industrija. Ovde se radi o veoma finom zanatu koji često predstavlja i hobi.

Bilo da pripadate redu profesionalaca i znalaca ili ste isključivo hobiste koji se ovim bavi rekreativno i iz želje da nešto svojim rukama stvori, postoje određeni alati koji su svima potrebni da na inovativan i jednostavan nacin urede prostor.

Od ručnih testera pa do frezera za drvo, određene alatke su predviđene i za jedne i za druge. 

Stolarski alat je veoma zanimljiv. Nekada manji ili veći, ono što se njime može postići i napraviti čini da se dobije u stvari onaj krajnji proizvod kojim se uvek svi oduševe. A šta je to što i radionica profesionalca i radionica amatera uvek imaju ili bi trebalo da imaju u svom asortimanu.

Driht abrihter – mašina koja olakšava većinu poslova

Ova mašina se koristi kako bi se materijal sekao, hoblovao, ali kako bi se radile i druge vrste obrade materijala. Ono po čemu je najvoljeniji je to što se uz drih abrihter mogu seći i veoma veliki i čvrsti komadi drveta. Činjenica je da je ovo mašina koja je uglavnom deo alata profesionalaca, ali se neretko nađe i u radionicama ozbiljnih hobista koji redovno nešto prave i obrađuju.

Cirkular – ručna testera za sečenje

Kako je ipak potreban alat koji se koristi za sečenje pločastog materijala, onda je cirkular taj koji se najčešće nalazi u radionicama svih. Jednostavan je i precizan za upotrebu, ne predstavlja ogromno ulaganje prilikom kupovine, a mnogo znači u radu, olakšavajući ga, što je u stvari dovoljno razloga da ovo bude alat koji koriste i profesionalci i amateri. 

Frezeri za drvo – alat koji omogućava obradu drveta na razne načine

Frezeri za drvo ili glodalice predstavljaju neophodan alat kako za profesionalce, tako i za hobiste. Nekada ćete naići u radnjama da ih nazivaju ručni frezeri za drvo, nekada samo glodalice, nekada ručne glodalice za drvo, ali je važno da znate da se radi o jednom te istom alatu.

Koriste se uvek u obradi drveta, a najpotrebniji su svakako u stolarskoj industriji zbog svojih mogućnosti. Frezeri za drvo se koriste za glačanje drveta, sečenje ivica, ćoškova, pravljenje određenih rezova i dekorativnih udubljenja, što u stvari govori da se uz frezere za drvo rade brojni, fini i filingranski poslovi u obradi drveta. Prilikom kupovine je važno da znate da postoji više različitih vrsta, a to koji će frezeri za drvo vama odgovarati zavisi od namene, potrebe, vrste drveta koja se obrađuje, te rezultata koje želite da postignete samom obradom. U svakom slučaju, frezeri su uvek deo i profi i hobi radionica. 

Šlajferice za obradu drveta

U završnim poslovima, kada se rad na obradi drveta i pripremanju nekog predmeta ili bilo čega drugog, privodi kraju, onda su šlajferice najpotrebnije. Uz njih se vrši završno brušenje, glačanje, poravnavanje, što daje već konačan oblik i izgled drvetu i samom materijalu s kojim se radi. Usled brzine korišćenja, jednostavnosti i preciznosti, šlajferice za drvo su takođe deo alata koji se bez izuzetka nalazi u okviru radionica profesionalaca i hobista. 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor