Arčibald Rajs – prisvojeni Beograđanin

Čuvenu priču o tome kako je umro veliki prijatelj srpskog naroda – Arčibald Rajs, često prepričavaju brojni Beograđani. Ukoliko se slučajno desi da nađete svoje utočište u Beogradu ili tragate za apartmanom u Beogradu, moguće je da ćete proći Bulevarom Vojvode Mišića. Baš tamo, kod broja 73, nalazi se kuća Arčibalda Rajsa, koji je u velikoj meri zadužio srpski narod.

Ko je Rajs?

Arčibald Rajs je rođen 8. jula 1875. godine, a sudbinu mu je odredilo i to što je rođen kao osmo od 10 deteta Ferdinanda Rajsa. Rajs senior bio je zemljoposednik u južnonemačkoj pokrajini Baden. Posle završenog obrazovanja otišao je na studije u Švajcarsku. Kao doktor hemije je sa 22 godine postao je asistent, a potom postao i docent. Za vreme Prvog Balkanskog rata proslavio se kao reporter u Solunu, ali se potom angažovao kao forenzičar u Srbiji. Važno je znati da je ovaj naučnik bio prijatelj srpskog naroda, a proslavio se i posthumno, knjigom „Čujte Srbi“ koja je neka vrsta opservacije srpskog naroda.

Preminuo je 8. avgusta 1929. a njegova smrt direktno je vezana za žučnu svađu sa nekadašnjim ministrom i arhitektom koji je projektovao sinagogu Bet Izrael, kuću Jevrema Grujića i brojne druge građevine. Reč je o Milanu Kapetanoviću. Po želji Arčibalda Rajsa, njegovo srce sahranjeno je na Kajmakčalanu, ali je nažalost tokom II svetskog rata, urna sa njegovim srcem poharana od strane Bugara.

Na urni piše – „Ovde u ovoj urni, na vrhu Kajmakčalana, zlatno srce spava, prijatelj Srba iz najtežih dana, junak pravde, istine i prava, Švajcarca Rajsa kom neka je slava“

Kuća Arčibalda Rajsa

Arčibald Rajs je svoje posleratne godine proveo u Beogradu. U znak zahvalnosti koju mu je iskazivao narod, 1921. na Topčideru mu je poklonjen plac. On je podigao bilu „Dobro polje“ u znak sećanja na jedno mesto u Makedoniji gde se desila veoma važna bitka.

Kuća je rađena po uzoru na seoske kuće. Zbog toga je jednostavna i prizemna. Drveni stubovi na ovoj kući bili su ofarbani bojama srpske zastave. Unutrašnjost kuće bila je kombinacija Rajsove imaginacije srpskog sela ali i njegovog mentaliteta.

https://www.youtube.com/watch?v=nq3Gxf8axaQ

Arčibald Rajs je u ratu jurišao rame uz rame sa srpskim vojnicima, pa je valjda i stoga zaslužio izuzetnu čast koju je uživao tokom života. Ipak, u jednoj fazi dalje istorije, Rajs je bio zaboravljenih heroj, pa je i njegova kuća krenula da se urušava. Iako testament nije u potpunosti ispoštovan, kuća je i dalje tu.

Čujte Srbi

Ova knjiga koja u najužim sentencama govori o temperamentu i mentalitetu srpskog naroda, tako da se i vek kasnije može tumačiti kao manifest o Srbima, pronađena je upravo u kući o kojoj smo govorili nakon Rajsove smrti. Ona je napisana na francuskom jeziku, a završena je 1.juna 1928. Ono što je oko nje zanimljivo jeste da nikada pre toga nije bila štampana. 2004 je štampana u ogromnom tiražu i deljena besplatno.

Rajsova dela

Iako je u Srbiji poznat po pomenutom delu, nije to jedino delo Arčibalda Rajsa. Naime, on je u uskoj struci bio veoma plodan što se tiče pisanog rada. Osim toga, objavio je brojne političke publikacije, a bio je autor kolekcije od preko 10 hiljada fotografija.

„Šta sam video i proživeo u velikim danima“ takođe je poznato delo, a pisano je u formi dnevnika.

Fondacija Dr Arčibald Rajs je veoma plodonosna u širenju njegovih ideja i misije, a o njemu je 2014. snimljen i dokumentarni film koji je prošao veoma zapaženo.

Danas, kada ponekad ne umemo ni sami sebe da poštujemo, trebalo bi da se češće setimo ovog naučnika i misionara. Takvu ljubav prema srpskoj kulturi danas treba negovati, a Rajsove podvige treba prepričavati pokolenjima.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor