Besplatna televizija bilo gdje

DVB-T2 je najraširenija verzija standarda za digitalno zemaljsko emitovanje, koji je nasljednik DVB-T-a u svijetu. 

Ovaj standard omogućava prenos televizijskog signala preko zemaljskih antena u digitalnom obliku, što donosi mnoge prednosti u odnosu na analogno emitovanje.

 

Kvalitet slike i zvuka u DVB-T2 sistemu je znatno bolji u odnosu na analogno emitovanje. Slika je čistija i oštrija, a zvuk je čist i neprekinut. Osim toga, DVB-T2 omogućava emitovanje većeg broja kanala u istom frekvencijskom opsegu, što znači da korisnici imaju pristup većem broju televizijskih programa.

 

Jedna od glavnih karakteristika DVB-T2 standarda je efikasnija upotreba spektra. To znači da se u istom frekvencijskom opsegu može prenositi više podataka, što omogućava bolju kvalitetu slike, veći broj kanala ili kombinaciju oba. Također, DVB-T2 koristi napredne tehnike kompresije, kao što je H.265/HEVC, koje dodatno povećavaju efikasnost prenosa.

 

Za prijem DVB-T2 signala potreban je odgovarajući prijemnik. To može biti televizor sa ugrađenim DVB-T2 tjunerom ili vanjski set-top box koji se može priključiti na televizor i antena.

Važno je napomenuti da televizori koji su kupljeni prije uvođenja DVB-T2 standarda možda neće biti kompatibilni bez dodatnog prijemnika.

 

Prelazak na DVB-T2 donosi i neke izazove. Jedan od njih je potreba za zamjenom ili prilagodbom postojećih antenskih sistema. Također, korisnici moraju nabaviti kompatibilne prijemnike ili televizore, što može predstavljati dodatni trošak.

Ukupno gledano, DVB-T2 predstavlja značajan tehnološki napredak u oblasti televizijskog emitovanja. Pruža bolji kvalitet slike i zvuka, veći broj kanala i efikasniju upotrebu frekvencijskog spektra, što doprinosi boljem korisničkom iskustvu i otvara prostor za daljnji razvoj digitalnih televizijskih usluga.

 

Ako već imate besplatno, zašto plaćati kablovsku ili neku drugu televiziju?

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor