Bill Gates proizveo čip za kontracepciju koji radi na daljinsko upravljanje

Bill Gates, jedan od najpoznatijih milijardera na svijetu, opet je potvrdio da je nenadmašan vizionar te objavio izradu čipa za kontracepciju na daljinsko upravljanje koji bi mogao trajati do 16 godina.

Ideja je nastala nakon što je Bill prije dvije godine posjetio Institut za tehnologiju u Massachusettsu – popularni MIT (eng. Massachusetts Institute of Tehnology), gdje se konzultirao s profesorom Robertom Langerom o postojanju načina da se kontrola zaćeća kontrolira pomoću daljinskog upravljanja. To bi žene poštedjelo neugodnosti odlaska u klinike na uklanjanje implatanta kontracepcije kada žele ostati trudne.

Langer je povezao Billovu Fondaciju s poduzećem MicroCHIPS u Massachusettsu koja ima licencu za proizvodnju čipova na daljinsko upravljanje. Otad je suradnja između te dvije kompanije vrlo aktivna i zauzeta razvijanjem tehnologije koja bi svjetlo dana mogla ugledati najranije 2018. godine, dok sigurnosni testovi počinju ove godine.

MIT tvrdi da bi implatant bio kodiran kako bi se zaštitila bežična razmjena podataka i održala sigurnost. Čip je veličine 20x20x7 mm, a zalihe hormona pohranjene su u 1,5 cm širok čip unutar uređaja. Taj mikročip sadržavat će najmanje dva desetljeća potrebnu zalihu hormona koji se inače koriste u kontracepciji i otpuštat će 30 mikrograma dnevno. Dnevna doza koju bi mikročip ispuštao je pod kontrolom malog električnog punjača koji rastapa ultratanku ovojnicu oko hormona. Čip za kontrolu zaćeća može se ugraditi u debelo meso stražnjice, nadlakticu ili trbušnu šupljinu.

Kako funkcioniše mikročip za kontrolu zećeća? (Image credits: Bill Gates Foundation)

S obzirom da ideja potiče od osobe koja je osmislila oralno vakcina za steriliziranje štakora i vakcina za komarce dobiveno genetičkim inženjeringom, te s obzirom da zbog same prirode čipa nije moguće dobiti pristanak svih pacijenata, primjetne i neprimjetne implikacije Gatesovog novog načina kontrole zaćeća zapravo je zapanjujuće otkriće.

Trebamo li biti zabrinuti,ili je ovakva tehnologija pozitivna inovacija? Da li su moguće neke druge namjere iza proizvodnje ove tehnologije?

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.