Cijene turističkih taksi u evropskim gradovima

Ukupno 42 zemlje u svijetu naplaćuju, ili planiraju da počnu sa naplaćivanjem nekog vida turističke takse. Sve je veći broj gradova u Evropi koji naplaćuju ovakve takse svim turistima koji u njima ostvaruju noćenja. Provjerili smo koliko će vas novca stajati turistička taksa koju morate biti spremni da platite ako se zaputite ka najvećim evropskim metropolama.

Hrvatska taksa pomaže turističke zajednice

Hrvatska već nekoliko godina naplaćuje taksu turistima, a njena cjena se skoro svake godine mjenjala. Tako će je, na primjer, tokom ljetnje sezone, povećati za 25% na smještaj u kampovima. U praksi, ovo znači da će taksa zavisiti od razreda turističkog mjesta.

Smještaj prve kategorije turiste će koštati 10 kuna, po osobi. Jednu kunu jeftinije stajaće vas smještaj u sobama druge kategorije. Naložena je taksa od 7 kuna po ceni smještaja u sobama treće kategorije, a najjeftinije ćete proći u smještajima lošijim od treće kategorije - za njih ćete platiti samo 5 kuna za noćenje, po osobi.

Najskuplje takse u Italiji i Belgiji

Ove dvije države naplaćuju najviše iznose turističkih taksi. Za sedmodnevni boravak u Briselu, u hotelu sa 3* naplaćuje se 42 evra, hotel sa 4* platićete 56 evra, a hotelu sa 5* čak 70. Dnevna taksa u ovom gradu ide i do 7, 5 evra. Taksa je unapred uračunata u cenu hotelskog smještaja, pa turisti ne moraju da razmišljaju o plaćanju. U Antverpenu taksa iznosi 2,39 evra po danu, u Brižu je 2 evra.

Kada je Italija u pitanju, Rim ubjedljivo vodi sa 49 evra za nedjelju dana. Za Rimom slede Firenca i Milano, u kojima takse, u prosjeku, iznose 35 evra.

Venecija uvjela nove poreze na razgledanje grada

Turistički mediji širom svijeta, pišu i o nameri Venecije da uvede specijalnu ulaznicu za posjetu centru grada. Odluka je tek doneta pa će ubuduće jednodnevni posjetioci biti u obavezi da plate 3 evra da bi ušli u grad.

Oni koji u ovom gradu borave duže, već plaćaju specijalnu turističku taksu koja je uključena u cijenu hotelskog smještaja. Predviđeno je naplaćivanje takse od 10 evra turistima koji namjeravaju da grad obiđu tokom jednog dana, ne zadržavajući se na noćenju

Taxe de sejour za infrastrukturu Francuske

Turistička taksa u Francuskoj uračunata je u cijenu hotelskog smještaja i razlikuje se od grada do grada i ide do 0, 61 evra dnevno. Mlađi od 13 godina je ne plaćaju. U gradovima poput Pariza i Liona ona se skuplja sa ciljem da se održava turistička infrastruktura i bezbjednost.

Nemačka „kulturna taksa”

U Frankfurtu, Hamburgu i Berlinu turistima se naplaćuje taksa od oko 5 evra po osobi u danu, a mogu da idu i do 5% od računa za hotelski smještaj. Porez koji se ubira od turista koristi se za razvoj gradskih, kulturnih dešavanja i popravljanja uslova smještaja.

U Španiji bez poreza samo u Madridu

U Španiji će vam uz hotelski račun biti ispostavljena turistička taksa za naplatu u iznosu od oko 4 evra po osobi, za jedan dan boravka. Madrid još uvek ne naplaćuje nikakvu dodatnu turističku taksu, ali u Barseloni, koja se bori sa prevelikim brojem turista, naplaćuje se taksa od 2,5 evra.

Taksa uključena u cijenu smještaja

Pojedine evropske države naplaćuju taksu u vidu procenta od ukupne cene hotelskog računa. Gradovi u Rumuniji naplaćuju 1 posto od hotelskog računa, u Austriji je to tri posto, a u Mađarskoj se turistička taksa naplaćuje samo u Budimpešti i iznosi četiri posto od cijene hotela.

U Amsterdamu ćete boravišnu taksu platiti 7% cene hotelskog računa. Nedavno je uvedena i „tranzitna taksa”, koja obuhvata i turiste sa krstarenja koji se u gradu zadržavaju manje od jednog dana. Oni moraju da plate 8 evra.

Švajcarci su usavršili plaćanje turističke takse uz uplatu odabranog smještaja. Imajte u vidu da su hoteli u ovoj državi prilično skupi, pa se mnogi turisti radije odlučuju da odsednu u hostelima ili kampovima. Uobičajeni iznos boravišne takse na ovakvim mjestima iznosi oko 2,5 franka po danu.

Od kategorizacije hotela, ili drugih smještajnih objekata zavisi cijena boravišne takse i u Grčkoj, a ide od 0,5 do 4 evra po danu.

Slovenija naplaćuje „promotivnu taksu“

Od prije neku godinu, nova taksa u Sloveniji, naplaćuje se prema boravku u državi, a cijjene zavise od vrste smještaja. Najjeftinije je u kampovima i hostelima, skuplje je u glavnim turističkim centrima i boljim hotelima. Kreće se od 1,5 do 3 evra po danu.

Najniže takse naplaćuju Bugarska, Češka i Portugal

U zavisnosti od destinacije na kojoj planirate da odsednete u susednoj Bugarsoj, biće vam naplaćena taksa od samo 0,10 do 1,5 evra. Slično je i u Češkoj, gde jedino Prag naplaćuje 0,5 evra po danu boravka. U Portugalu samo dva grada, Lisabon i Porto, naplaćuju turistima po dva evra po danu boravka, dok turistički centar na jugu, Algarve razmatra da uvede taksu u iznosu od 1,5 evra po danu.

Boravišne takse su sastavni dio svih putovanja i budite oprezni prilikom njihovih uplaćivanja. Kazne prilikom neplaćanja turističkih obaveza mogu buti vrlo visoke, i u nekim gradovima iznose i po nekoliko stotina evra, uz oduzimanje pasoša.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor