Diskus hernija – bolest savremenog čoveka

Usled lošeg držanja i nepravilnog položaja u koje stavljamo kičmu može doći do bola u leđima koji zna da bude jak, pulsirajući i da se seli duž noge. To su glavni simptomi diskus hernije koja se može javiti i u vratnom, ali i u grudnom delu kičme. Koji su još simptomi diskus hernije, ko oboleva, kako se leči?

Svaki čovek barem jednom tokom života ima neki oblik dugotrajnog bola duž stuba kičmene moždine. Važno je identifikovati problem da bi se i lečenje sprovelo pravilno.

Šta je diskus hernija?

Kičmeni stub ima 33 - 35 pršljenova unutar kojih se nalazi kičmena moždina. Diskus je naziv za „pločicu“ koja se nalazi između pršljenova i služi za smanjenje pritiska na pršljenove koji se stvara pri pokretima. Diskusi su svojevrsni amortizeri koji kada nemaju pravilnu poziciju dozvoljavaju da pršljenovi kičme pritiskaju nerve i stvaraju oštećenja.

Diskus hernija je stručni naziv za pomeranje te jedne pločice pri čemu dolazi do opterećenja na kičmenu moždinu što stvara bol pri pokretima.

Smatra se da je jedna od bolesti savremenog čoveka jer je između ostalog uzrokovana lošim položajem kičme zbog lošeg držanja leđa.

Svi simptomi diskus hernije?

Ako imate problema sa diskus hernijom u slabinskom delu osećaćete stezanje i napetost leđnih mišića, trnjenje nogu, nemogućnost dužeg stajanja i otežano kretanje. Za diskus herniju je karakteristično to što se javlja otežan hod na prstima i petama, a ako stanje uznapreduje javlja se i problem sa mokrenjem, a kod muškarac i problem sa potencijom.

Ako se diskus pomeri u cervikalnom tj. vratnom delu kičme simptomi su isti samo se manifestuju u vratnom i ramenskom delu. Trnjenje ruku i tup bol može biti uzrok nespretnosti, slabosti u predelu ruku i nogu koji su praćeni vrtoglavicom i nestabilnostima pri okretanju glave.

Kako se dijagnostikuje i leči diskus hernija?

Ovo oboljenje zahteva pregled nekoliko lekara koji će ustanoviti gde je problem i koliko je situacija ozbiljna. Sigurno će morati da se uključi neurolog, a pored njega često i reumatolog, spinalni hirurg, ortoped, specijalista ORL …

Magnetna rezonanca, rendgen, skener, EEG glave, dopler krvnih sudova vrata su neke od postupaka koji će lekar koristiti da potvrdi loš položaj nekog pršljena.

Lečenje diskus hernije može biti neoperativno i hirurški. Ako je situacija ozbiljna, ako su diskovi tako oštećeni da je otežan hod stalno prisutan, bol konstantan uz nemogućnost kontrolisanja fizioloških potreba odmah se pristupa operaciji.

Ipak, ako je situacija nešto bolja vrši se kombinacija terapije lekovima protiv bolova i za relaksaciju mišića sve dok ne prođe upalni proces. Posle toga se propisuje kinezi terapija kao deo fizikalnog oporavka koji se definiše prema potrebama svakog pacijenta individualno.

Cilj je da se ojačaju mišići koji se vezuju za kičmeni stub i da se na taj način poveća obim pokreta uz stabilizaciju svih pršljenova.

Redovno vežbanje i kod kuće, plivanje, pravilno podizanje tereta, bez naglih pokreta i rotacija - je pravi način za čuvanje kičmenog stuba i pozicije diskova među pršljenovima. Ako osećate probleme u nekom delu leđa posetite lekara na vreme jer je mnogo lakše lečiti diskus herniju u začetku kada je i lečenje manje invazivno.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor