Evo na koje sve načine san djeluje na poboljšanje našeg pamćenja

Evo na koje sve načine san djeluje na poboljšanje našeg pamćenja

Dobar san se smatra neophodnim za opšte funkcionisanje i produktivnost.

San je najbolje vrijeme za isključivanje i odmaranje mozga. Međutim, studije su pokazale da je također i odličan period za treniranje i poboljšavanje pamćenja.

U istraživanju koje je objavio istraživački centar HRL Laboratories, navodi se da pamćenje može biti poboljšano neinvazivnom tehnikom stimulacije mozga tokom sna.

Prijenos sjećanja sa jednog u drugi dio mozga je za dugoročno pamćenje prirodni proces, za koji se vjeruje da se jača i najintenzivnije odvija tokom spavanja.

Imajući to na umu, naučnici su pokušali da pojačaju proces “prekonoćnom reaktivacijom” putem stimulisanja mozgova učesnika eksperimenta. Istraživači si zaključili da imitiranjem tog djelovanja mogu najbolje da utvrde uticaj na čovjekovo pamćenje.

Učesnici eksperimenta su potom u budnom stanju detektovali potencijalne prijetnje, a njihovi rezultati su se znatno poboljšali nakon stimulacije.

Istraživanje, inače dio projekta koji finansira američko ministarstvo obrane, posljednje je u nizu nedavno objavljenih studija koje su došle do zaključka da aktivnost tokom sna može direktno da utiče na našu sposobnost pamćenja.

Izvor

1 comment
Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave