Evo šta nam često tijelo govori ali to često zanemarimo

Evo šta nam često tijelo govori ali to često zanemarimo

Kada nešto nije uredu s našim zdravljem, tijelo to uglavnom pokazuje na različite načine. Eksperti su izdvojili osam znakova koje ne bi trebalo ignorisati nego im posvetiti pažnju i spriječiti komplikacije.

Ako vaše obrve postaju rjeđe, idite liječniku, jer to može ukazivati na problem sa štitnom žlijezdom te se mora tretirati na vrijeme. S druge strane, može biti da je riječ o starosti, kada se javlja i gubitak kose. U svakom slučaju se savjetuje odlazak liječniku.

Svrab

Svrab može biti znak dijabetesa, ali prije bilo kakvih zaključaka je potrebno provjeriti mjesto ili mjesta na koži na kojima s ejavlja svrab. To može biti rezultat ujeda insekta ili neka alergijska reakcija. Ako se problem nastavi i postane nesnosan, posjetite ljekara.

Prijenos svraba

Najčešći izvor zaraze je osoba pri kraju inkubacije koja još nema izražene smetnje ili bolesnik sa jasno izraženim znakovima bolesti.

Svrab se prenosi s jednog na drugog čovjeka:

  • direktnim dodirom kože na kožu
  • spolnim odnosom
  • rubljem, odjećom, ručnicima i posteljinom (karakterističnije za norveški oblik svraba)
  • kupanjem u bazenima (dokazano samo kod norveškog oblika svraba).

Bolest se češće javlja u hladnijem dijelu godine. Redovito održavanje osobne higijene ne sprječava zarazu ako je ostvaren kontakt sa zaraženom osobom.

Gubitak tjelesne težine

Iznenadan gubitak tjelesne težine se ne smije ignorisati. Eksperti tvrde da prevelike promjene težine mogu biti uzrok mnogih bolesti, a ljekar će saznati o čemu se zapravo radi.

Ako izgubite od pet do deset posto ukupne tjelesne težine tokom tri do šest mjeseci, već bi to trebao biti jasan znak za uzbunu”, naglasio je dr. Reshmi Srinath, stručnjak za dijabetes, endokrinologiju i bolesti kostiju na Icahn School of Medicine, te dodao da ako nagli gubitak kilograma i centimetara prate još neke promjene – česte glavobolje, neobjašnjiv umor, nesanica, promjene u apetitu – tad biste još prije trebali otići liječniku i vidjeti što je tačno na stvari.

Roza stopala

Roza stopala i naborana koža također mogu biti znak bolesti, odnosno metaboličkog problema koji bi mogao biti dijabetes. Konsultacija ljekara i provjera šećera u krvi su obavezni.

Visoke razine šećera napadaju kožu. Sav taj šećer spaja se na molekule proteina, kolagena i elastina. Zbog toga lijepe, meke ćelije kože postaju krute što uzrokuje bore i gubitak elastičnosti, sve što ne želimo na našem licu.

Nateknuti prsti

Otekli prsti mogu biti znak psorijatičnog artritisa, a ako primijetite oticanje stopala, svrab ili iritaciju, posjetite ljekara.

Srednje otečeni prsti od povećanog unosa soli uglavnom splasnu nakon jednog dana, ali to se može i produžiti ako je više soli u organizmu. Izbaciš li sol i oticanje se nastavi, obavezno posjeti ljekara.  

Gubitak apetita

Iznenadan gubitak apetita može ukazivati na poremećaj metabolizma. Ako to prati kiseli refluks, onda možda imate gastroezofagealni refluks.

Mentalna stanja i fizičke bolesti su sve razlozi za gubitak apetita. Uz njega često dolazi i gubitak tjelesne mase i težine, neuhranjenost i opća slabost zbog smanjenog broja hranjivih tvari. Tijelo iz hrane koju konzumiramo crpi svu svoju energiju, pa nije čudno da uz gubitak apetita osjetite umor, iznimnu želju za spavanjem, stalan osjećaj kao da vam je hladno i slične simptome koje bi imali kada ste bolesni. Nestanak želje za hranom ne mora ukazivati ni na kakav težak problem, ali može biti posljedica hronične bolesti ili nekih vrsta tumora.

Promjene raspoloženja

Velike promjene raspoloženja, osjetljivost, ljutnja ili pretjerana radost mogu biti znak mentalnog problema. Ako vaše raspoloženje brzo varira između sretnog i tužnog bez razloga, to može biti pokazatelj depresije. Konsultujte profesionalca kako bi se ustanovio pravi uzrok.

Kleptomanija

Kleptomanija je poremećaj kontrole nagona, odnosno nesposobnost suzdržavanja od nekog nagona ili poriva opasnog za osobu ili druge. Osjeća se potreba za krađom bez ikakve potrebe. To može biti pokazatelj demencije te se trebate konsultovati s liječnikom jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih i duševnih problema.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave