Šta su kokteli? Od čega se prave? Kako su nastali?

Šta su kokteli? Od čega se prave? Kako su nastali?

Kada čujemo reč koktel,uglavnom prvo pomislimo na neko prelepo piće, egzotične boje, servirano u neobičnoj čaši.

Zapravo to i jeste cilj. Da nas privuče prvenstveno svojim izgledom, a zatim “kupi” ukusom.

Sama reč koktel(cocktail) u slobodnom prevodu znači petlov rep. Ima mnogo legendi koje su vezane za nastanak prvog koktela, ali ni za jednu od njih ne postoje čvrsti dokazi da je istina.

Jedna od svakako najzanimljivijih i najpoznatijih je ona o borbi petlova. Govori o tome kako su se u prošlosti, na američkom kontinentu priređivale  borbe petlova, kao vid zabave. Vlasnik petla koji izgubi borbu, bio je dužan da svim prisutnim osobama kupi piće koje bi bilo u boji kao rep njegovog petla.

Danas su kokteli skoro pa postali deo umetnosti, a posao koktel majstora neka vrsta prestiža. Prvi priručnik za barmene objavljen je davne 1862 godine pod nazivom “How to mix drinks”.

Ovo piće postalo je neizostavni deo svake dobre zabave, a po sadržaju postoje alkoholni i bezalkoholni kokteli, tako da odgovaraju svima i u svakoj prilici.

Kokteli, da bi mogli tako da se nazovu u sebi treba da imaju najmanje 3 vrste pića. Profesionalni barmeni kažu da za koktele sa alkoholom uvek ide jedno žestoko piće, drugo slatko i treće gorko. Kada se sve to pomeša dobije se savršen ukus.

Za pripremanje  koktele potrebni su vam: Šejker, barska čaša i barska kašika. To je osnovna oprema i za profesionalce i za početnike u ovom zanimljivom poslu.

Sam način pripreme možemo da podelimo u 3 kategorije.

  • Priprema koktela u šejkeru. Svi sastojci, uključujući i led(ako je deo koktela) se sipaju u šejker. On se zatim zatvori i snažno protrese. Na kraju gotov koktel sipamo direktno iz šejkera u čašu za posluživanje.
  • Drugi način je priprema koktela u barskoj čaši. U njoj mešamo sve sastojke(kašikom) i sipamo u čašu za posluživanje.
  • I treći način je pravljenje direktno u čašu iz koje pijemo, odnosno služimo koktel. Ovaj način se najčešće koristi kada želimo da naše piće ima nekoliko slojeva različitih boja. Da bi to postigli,sastojke sipamo preko barske kašike. Ukoliko ste početnik(dešava se i profesionalcima), postoji mogućnost da vam se boje i sastojci pomešaju, odnosno da se ne vidi ona linija gde se jedan sastojak odvaja od drugog. Takav koktel ne iznosite mušteriji već pravite ponovo. I svakako bez panike i odustajanja, za ovo je ipak potrebno malo više vežbe i retko se dešava da nekome uspe odmah prvi put.

Za svoje koktele koristite posebne čaše, jer nije isto ako ovo piće sipate u najobičniju čašu. Takođe, potrudite se da one budu dobro ohlađene, jer većina koktela se služi kao hladni napitak, bez obzira da li u sebi imaju alkohol lil ne. Obezbedite i slamke(cevčice), masline, voće, koru limuna ili pomorandže, “kišobrančiće”… i sve ono što može da vam koristi kao ukras. Setite se da su detalji izuzetno važni za celokupni utisak.

Naravno, za sam kraj, u koktelima uživajte oprezno i odgovorno, jer preterivanje sa pićem nikad nije dobro.

1 comment
Anja
Anja
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori