Kako odabrati tenisice?

Kako odabrati tenisice?

Tenisice su jedne od najprodavanijih vrsta obuće, i vjerujem da svatko danas ima i po nekoliko pari u svojemu ormaru. One nisu više samo obuća za rekreaciju nego su postale i modni fenomen. Osim što su vrlo udobne za nositi, danas zaista možemo birati među brojnim dizajnima, bojama i materijalima. Međutim, to što možemo birati ne znači da znamo i odabrati prave tenisice za nas. Pogledat ćemo na što sve treba obratiti pažnju pri odabiru tenisica.

Oblik stopala

Nemamo svi isti oblik stopala, i vrlo je važno pri odabiru tenisice znati svoj oblik stopala. Razlikujemo tri vrste oblika: ravno stopalo- taban je ravan, a nožni luk nizak; visoko stopalo-nožni luk visok;  i pravilan oblik stopala-klasičan nožni luk.

Prije kupovine novih tenisica provjerite svoje stare, i pogledajte dali su se izlizale na unutarnjoj strani (ravno stopalo) ili sa vanjske strane (visoko stopalo). Bolje opremljene trgovine imaju već raspoređene tenisice po tipu i profilu stopala, što olakšava odabir tenisica za svoj tip stopala.

Veličina

 Svi manje-više znamo svoj broj obuće, međutim sigurno ste primjetili da su vam neki modeli tenisica preuski ili preširoki. Stoga, treba obratiti pozornost i na širinu tenisice tako da ako imate veću nogu isprobavajte šire modele. Također, kada kupujemo tenisice bilo bi dobro ih kupovati poslijepodne, kada su nam noge pomalo već umorne i nabrekle. Razlog je da ako nam tada odgovaraju tenisice onda je to to.

Vrsta aktivnosti

 Nisu svake tenisice za trčanje ili za sport, i vrlo je važno kakve ćemo odabrati za određenu aktivnost. Na primjer; tenisice za trčanje ne trebaju biti ni pretvrde ni premekane te moraju imati stabilno uporište u srednjem djelu prstiju i na peti.  Potplat tenisice treba biti adekvatan za vrstu podloge na kojoj će se aktivnost odvijati.  Moderne tenisice koje se najčešće kupuju nisu adekvatne za sport i rekreaciju, te korištenjem istih riskirate ozljedu ili oštećenje na tenisici.

Materijal

Prava koža, umjetna koža, brušena koža, najlon, elastična plastika sve su to materijali od kojih se prave tenisice. Važno je da je materijal prozračan i da se lako može održavati. Ako se smoče važno ih je dobro osušiti, i nikako ih ne treba prati u perilici rublja. Bez obzira jesu li vaše tenisice za sport ili svakodnevicu, važno je odabrati tenisice koje su prozračne i da materijal od kojih su načinjene daje svježinu i prozračnost vašim stopalima.

Biramo li modne tenisice za svaki dan ili tenisice za aktivnost važno je obratiti pozornost na navedene faktore: oblik stopala, veličinu, vrstu aktivnosti i vrstu materijala. Također trebamo brinuti o kvaliteti, stabilnosti i fleskibilnosti tenisice. U slučaju da moramo koristiti ortopedske uloške, pri kupovini tenisica trebamo ih ponijeti sa sobom. Također treba imati na umu da tenisice nisu vječne i da se troše, što nam otvara mogućnost boljeg odabira pri sljedećoj kupovini.

1 comment
Avatar
AlexaV
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave