Nemojte dozvoliti da vam ova mala životinja pokvari vaš odmor na moru

Nemojte dozvoliti da vam ova mala životinja pokvari vaš odmor na moru

Morski ježevi mogu baš da pokvare ljetovanje, a dok se iglice ne izvade, mogu da pomognu analgetici i hladni oblozi. Evo šta da uradite ako su vam tabani puni njihovih bodlji.

Nije rijetkost da nagazite na morskog ježa u plićaku i onda dan opuštanja na plaži postaje pakao. Uklanjanje njihovih bodlji je realno bolan, ali neizbježan proces. Nekad je nemoguće naći ljekara, pa u toj situaciji morate biti veoma oprezni. Pored sterilne pincete ili igle za vađenje bodlji, narodni lijek kaže da je sopstvena mokraća dobra kao prva pomoć da se povrijeđeno mjesto steriliše.

Ljekari ipak savjetuju morsku vodu, ali i urin može da posluži jer je sterilan. Bodlje ježa su od kalcijum-karbonata i etanska kiselina ih razgrađuje. Površinski ih razgrađuje, ali služi svrsi u hitnim situacijama. Nemoguće je da ne osjetite bol od uboda ježa, ali možete ga tako umanjiti.

Iglice je najlakše vaditi dva-tri dana poslije povrede, ali ljudi uglavnom dolaze odmah, jer ih boli kad hodaju. Dok se iglice ne izvade, mogu pomoći analgetici i hladni oblozi. Bitno je da je rana čista i da ne gnoji.

Morski ježevi su prije svega svjedoci čistog mora, ali se prilično vješto kriju. Ukoliko ih nagazimo, mjesto uboda postaje bolno, često se zacrveni, a može i ozbiljno da otekne.

1 comment
Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori