EdukativnoHrana i PićeLifestyleMagazinSavjetiZanimljivostiZdravlje

Svako jutro uz limun i toplu vodu

Svakog jutra, prije nego išta popijete ili pojedete, popijte čašu mlake vode s limunom.

Jutarnju šalicu kave zamijenite čašom limunade (mlake vode i limunovog soka). Američka nutricionistkinja Ann Louise Gittleman, autorica knjige Fat Flush for Life, tvrdi da ova kombinacija koristi tijelu na različite načine, između ostalog, pomaže pri gubitku težine, poboljšava probavu i povećava unos vitamina C.

Dr. Gittleman preporučuje kombinaciju soka od pola limuna i šalice tople vode. Dodate li malo mljevenog cimeta i malo đumbira, dodatno ćete obogatiti napitak.
Ako natašte popijete vodu i limun, stimulirat ćete probavni sistem jer ćete poboljšati sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari. Loša apsorpcija hranjivih tvari uzrokuje pojavu gladi, čak i kad za to nema stvarne potrebe.

Limunada je izvrsno za jetru, bubrege i čišćenje toksina iz organizma

Voda i limun čiste organizam i nježno ispiru bubrege i jetru od toksina, kaže dr. Gittleman. Pomažu i u čišćenju limfnog sistema, ključnog za izbacivanje toksina.
Tijelo će imati dovoljno tekućine ako vam postane navika ujutro je popiti. To je bitno i zato šta dehidrirano tijelo skuplja više masnoća. Naime, zbog nedostatka tekućine bubrezima treba pomoć jetre, zbog čega jetra gubi sposobnost sagorijevanja masnoća.
Voda prirodno potiskuje apetit. A ako ste dehidrirali, osjećaj gladi jača. Limun pomaže u redukciji celulita jer pospješuje cirkulaciju, izbacivanje toksina iz tijela i sposobnost prerade masnoća.

Odlično za mršavljenje

Jedan limun nudi 30,7 mg vitamina C, dok potrebna dnevna doza ovog važnog vitamina iznosi 75 mg za žene i 90 mg za muškarce. Ljudi koji imaju više vitamina C, imaju učinkovitiji probavni sistem od onih koji ga nemaju dovoljno. Limun poboljšava i apsorpciju kalcija u organizmu.
Apsorpcija kalcija opet pospješuje gubitak kilograma. Naime, kalcij se taloži u masnim stanicama, a što su one bogatije kalcijem, to je lakše stimulirati njihovo sagorijevanje.
Vitamin C jača i imunološki sistem, pomaže u prevenciji koronarne bolesti srca, smanjuje rizik od moždanog udara, katarakte i guše. Ovaj antioksidans dobar je i u prevenciji raka, ali samo ako se konzumira u svježem voću, poručuju s Državnog sveučilišta u Oregonu.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.