Znate li iz kog stvarno razloga psi kopaju rupe u zemlji?

Znate li iz kog stvarno razloga psi kopaju rupe u zemlji?

Vlasnici i ljubitelji pasa sigurno su se više puta pitali zbog čega neki četvoronošci do iznemoglosti kopaju rupe u zemlji

Vlasnici i ljubitelji pasa sigurno su se više puta pitali zbog čega neki četvoronošci do iznemoglosti kopaju rupe u zemlji.

Ljudi koji žive u kućama znaju da ova aktivnost nije nimalo zabavna, jer psi znaju da prekopaju i cijelo dvorište.

Ovo su pet najčešćih razloga zbog kojih kuce to rade:

1. Zabava

Šape pasa su “dizajnirane” za kopanje, pa je logično da će ih koristiti za to. Kopanje im je često samo zabava, iako mnogim vlasnicima to nije nimalo zabavno.

2. Oslobađanje od dosade i stresa

Kopanje psima pomaže da izbace iz sebe višak energije i da se riješe dosade kada im vlasnik ne posvećuje dovoljno pažnje. Isto tako, kopanje može da bude znak stresa prouzrokovanog manjkom fizičke aktivnosti.

3. Pseći projekat

Kopanje može da se smatra i psećim “uradi-sam” projektom. On gradi svoju kućicu, mjesto u koje povremeno može da se povuče ako mu je hladno, vruće ili ako želi od nečega da se sakrije.

4. Plijen

Ako u dvorištu imate krtice ili poljskog miša i psa koji se želi da se dokopa svog plijena, nemojte da se iznenadite ukoliko vaše dvorište postane puno rupa.

5. Bijeg iz dvorišta

Psima dvorište nekada postane premalo i previše dosadno, pa žele da istraže svijet izvan njega. Neki psi iskopaju rupu kod ograde da bi izašli, pojeli nešto, pronašli novo društvo, a onda se vratili u svoj dom.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave