Evo na koje sve načine san djeluje na poboljšanje našeg pamćenja

San je najbolje vrijeme za isključivanje i odmaranje mozga. Međutim, studije su pokazale da je također i odličan period za treniranje i poboljšavanje pamćenja.

U istraživanju koje je objavio istraživački centar HRL Laboratories, navodi se da pamćenje može biti poboljšano neinvazivnom tehnikom stimulacije mozga tokom sna.

Prijenos sjećanja sa jednog u drugi dio mozga je za dugoročno pamćenje prirodni proces, za koji se vjeruje da se jača i najintenzivnije odvija tokom spavanja.

Imajući to na umu, naučnici su pokušali da pojačaju proces "prekonoćnom reaktivacijom" putem stimulisanja mozgova učesnika eksperimenta. Istraživači si zaključili da imitiranjem tog djelovanja mogu najbolje da utvrde uticaj na čovjekovo pamćenje.

Učesnici eksperimenta su potom u budnom stanju detektovali potencijalne prijetnje, a njihovi rezultati su se znatno poboljšali nakon stimulacije.

Istraživanje, inače dio projekta koji finansira američko ministarstvo obrane, posljednje je u nizu nedavno objavljenih studija koje su došle do zaključka da aktivnost tokom sna može direktno da utiče na našu sposobnost pamćenja.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.