Hakeri kada napadaju obično se predstavljaju pod imenom ovih firmi

Microsoft je i dalje brend koji hakeri najčešće imitiraju kako bi sproveli phishing napade, ali tu je i nekoliko drugih kompanija kojima pokušavaju da vas namame da ih otkrijete lične podatke ili lozinke.

Odmah iza Microsofta, sajber kriminalci se najradije predstavljaju kao Amazon ili Facebook.

Ipak, Microsoft je glavno ime koje koriste, a broj jedinstvenih malicioznih linokva i mejlova za koje hakeri tvrde da su iz ove kompanije porastao je za 15.5 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Microsoft nalozi su očigledna meta s obzirom na broj korisnika koji imaju Outlook Hotmail ili Office 365 naloge.

Najčešća vrsta napada je ona koja podrazumijeva mejl u kom stoji da korisnik ima određene probleme sa nalogom i da je potrebno da uz pomoć link au njemu riješe problem.

Sa druge strane, broj lažnih URL-ova koji napadaju Facebook naloge porastao je za impresivnih 176 % za samo godinu dana.

Napadači koji uspiju da se dokopaju nečije Facebook lozinke mogu da ugroze i sve ostale servise na koje su te osobe prijavljene preko naloga ove društvene mreže.

Na meti hakera su PayPal nalozi, iako je broj malicioznih linkova blago opao u odnosu na prošlu godinu.

Ovo je još jedna prirodna meta za hakere jer je u pitanju brend kojem ljudi vjeruju, ali i jedna od najkoršćenijih platformi za onlajn plaćanje.

Ovi napadi traže od korisnika da brzo reaguje tvrdeći da postoji problem sa njihovim nalogom jer je neko obavio lažnu kupovinu, a sve šta je potrebno da se uradi jeste kliktanje na link i upisivanje ličnih podataka.

Drugi brendovi u koje se hakeri maskiraju su Netflix i Apple.

Ako i vi kojim slučajem dobijete neki mejl slične sadržine, uvijek možete da provjerite svoj nalog tako što ćete otići na sajt te kompanije i na njemu se ulogovati na svoj nalog kako biste provjerili da li je sve u redu , umjesto kliktanja na link.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.