Kad je vrijeme za drugo dijete?

Previše kratak ili previše dug razmak između dvije trudnoće može biti uzrok zdravstvenih problema drugorođenog djeteta, utvrdili su stručnjaci. Naime, u naučnom časopisu "Journal of the American Medical Association" objavljeno je da intervali kraći od 18 mjeseci, a duži od 59 mjeseci drugorođenom povećavaju rizik od prijevremenog porođaja i manje tjelesne težine.  

Tim stručnjaka analizirao je svjetska istraživanja objavljena u periodu od 1966. do 2006. godine. Žene koje su imale manje od šest mjeseci pauze, u 40 posto slučajeva rodile su ranije od zakazanog termina.

Također, rizik od premale tjelesne težine novorođenčeta veći je za 61 posto u poređenju sa ženama koje su rađale u razmaku između 18 i 23 mjeseca. Stručnjaci zato preporučuju da između dvije trudnoće bude dvije do pet godina.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.