Kada prvi put treba odvesti dete kod zubara?

Nekim roditeljima se čini da je prerano da posete stomatologa kada detetu niknu prvi zubi, ali ovu posetu ne treba preskakati, jer i mlečnim zubima treba pokloniti istu pažnju kao i stalnim. Bakterije se sa mlečnih zuba mogu preneti na stalne, pa ih je zato u slučaju potrebe treba lečiti. Pravilno postavljeni mlečni zubi su bitni za razvoj govora i pravilan razvoj i raspored stalnih zuba. Ne treba zaboraviti da lepi i negovani zubi pozitivno utiču na samopouzdanje deteta.

Kada smo prvi put odveli dete kod zubara?

Mi smo prvu posetu obavili kada je dete imalo nešto više od godinu dana. Tom prilikom smo saznali da je poželjno da detetu u prvo vreme mi nežno peremo zubiće silikonskom četkicom, a da zatim pređemo na meku četkicu sa što manjom glavom. Kada je dete dovoljno poraslo od pranja zuba smo napravili zajedničku aktivnos, tako što smo ih svi prali u isto vreme kad god je to bilo moguće.

Lečenje prvog karijesa?

Oko 4. godine deteta pojavio se prvi karijes. Nažalost bila je potrebna mala intervencija. S obzirom da smo barem jednom godišnje svraćali kod stomatologa, dete se nije protivilo novoj poseti. Do sada je svaki odlazak bio prijatan - malo se igrao sa vodom i usisivačem na stolici, sam je pregledao svoje zube ogledalcem, a kad ih i “čika” pogleda dobio bi neku nagradu. Mislili smo da će ga ovog puta zujanje i vibriranje uplašiti. To se ipak nije desilo, hrabro je podneo taj deo. Stavljanje lekića je proteklo uz negodovanje, ali stavljanje plombe nije dozvolio. Dogovorili smo novi dolazak za par dana.

Da nam se ne bi ponovio neuspeh od prošlog puta, probali smo da pričamo sa detetom. Objasnili smo mu da “otvoren” zub može početi da boli ili da ćemo ponovo morati da slušamo bušilicu, ako ga brzo ne zatvorimo. Pozvali smo telefonom bake, deke, tetke i ujke da bismo saznali ko ima najviše, a ko najmanje plombi. Svi su mu rekli da je “najgore” prošlo i da nema čega da se paši. I tako smo u sledećoj poseti uspešno izlečili zub.

Vađenje prvog mlečnog zuba

Poslednju posetu smo imali pre par dana, kada mu je izvađen prvi zub. On je jedno od one dece kojima je stalni zub krenuo da niče, a mlečni se čak nije ni klatio. Ove posete se plašio, jer je unapred znao da će zub morati da se izvadi. Tokom razgovora kojim smo probali da ga ohrabrimo, posebno mu se svidelo što postoji mašina koja može da napravi novi zub i više se nije plašio da će mu zauvek ostati rupa na mestu starog.

U para dana, koliko je čekao na intevenciju zub mu se malo rasklimao pa smo uspeli da izbegnemo anesteziju koje smo se mi roditelji plašili, jer ne znamo kao bi reagovao na bol od uboda i da li bi nam kasnije verovao da samo vađenje zuba ne boli. Nakon kratkog objašnjavanje šta su dentalna klješta i njegovog pokušaja da sam njima izvuče zub, stomatolog je jednim potezom završio vađenje. Kao nagradu za njegovu hrabrost medicinska sestra mu je napravila digitalni otisak zuba oko izvađenog zuba i pokazala mu rezultat na ekranu računara. Takođe je dobio obećanje da će sledeći puta kada dođe videti kako se pravi novi zub, s obzirom da u ordinaciji postoji mašina za izradu bezmetalnih krunica. Moram priznati da sa nestrpljenjem čeka novu posetu.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor