Kako izgleda očni pregled?

 

Očni pregled je jedan izuzetno važan sistematski pregled kojim se lako i jednostavno otkrivaju brojne opasne promene koje mogu dovesti i do slepila.

Vid je naše najvažnije čulo, ali nismo svesni da oči trpe sve dok ne bude kasno. Mnogi simptomi prolaze neopaženo, a ljudi ne znaju da čak i prirodno slabljenje vida može biti ublaženo ako se posećuje oftalmološka klinika i oči lekar – oftalmolog.

Šta može da detektuje očni pregled, koliko je vreme otkrivanja važan faktor, kako izgleda pregled i na koliko često se treba ponavljati?

Čuvajte svoj dragoceni vid kroz redovne kontrole i pravovremeno lečenje.

Kako izgleda očni pregled?

Ne postoji procedura koju morate ispoštovati pre pregleda, oči su odmah spremne da jasno pokažu svoje zdravlje. Očni pregled je bezbolan, brz i odmah detektuje sve probleme. To je dijagnostički postupak koji za samo pola sata otkriva sve promene i propisuje terapiju koja treba da da željene rezultate.

Pregled se obavlja uzimanjem anamneze, vizuelnim pregledom i kontrolom uz pomoć raznih aparata koji pokazuju zdravlje strukture oka i svih njegovih delova.

Ko ide na redovne očne preglede makar na svake dve godine ima veće šanse da ima vid bez ikakvih smetnji, očuvan i zdrav čak i u poznoj starosti.

Šta se sve pregleda redovnim oftalmološkim pregledom?

Merenje očnog pritiska je jedan od važnih pregleda koji može pokazati da li očni živac trpi neki pritisak i da li ga nešto uništava. Simptomi bolesti nisu vidljivi sve dok ne dođe do potpunog propadanja očnog živca, a tada je već kasno.

Aparata kontaktno ili bezkontaktno meri količinu očne vodice koja, ako je ima previše stvara pritisak i probleme. Kada se detektuje na vreme, kapima ili nekom drugom intervencijom se problem otklanja pa ovakav očni pregled čuva vid i pokazuje koliko je preventiva važna.

Kontrola dioptrije vida je jedan od najpoznatijih pregleda sa kojim se utvrđuje oštrina i dioptrijska jačina. Vrlo često se događa da ako se ne koriste naočare vid brže propada i dalje slabi pa je pravovremeni pregled ključ za usporavanje daljih promena.

Pregled strukture oka i očnog dna može da otkrije dublje promene, pa se tada proverava rožnjača, zenice, kapci, žuta mrlja, periferni vid, krvni sudovi… i sve to može da pomogne da se neke bolesti leče na vreme i uz manje invanzivne metode.

Očni pregled – deo sistematskog pregleda

Zbog svoje važnosti očni pregled je deo svih sistematskih pregleda dece i odraslih i trebalo bi ga periodično raditi i bez pozivanja lekara.

U slučaju da postoje neka oboljenja koja mogu da utiču na zdravlje vida kao što je to dijabetes, onda je važno češće posećivati lekara, minimum jednom godišnje. Pre 40.godine, ako nema promena i pregledi su ređi, ali što su oči u većem riziku potrebni su i češći očni pregledi.

Odvojite 30 minuta svog vremena i jednom godišnje posetite očnog lekara. Pregled  će pomoći da se na vreme otkriju neka stanja, ali i da se izleče na vreme. Čuvajte svoj vid i neka uvek bude jasan i dovoljno oštar. Samo jedan pregled je dovoljan da se otkriju svi problemi.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor