Kako je umetnost inspirisala poznate modne kreatore

Odnos umetnosti i mode gradi se vekovima. Uprkos razlikama, ove dve industrije uvek su uspevale, da nađu put do zajedničke kolaboracije. Saradnja između visoke mode i umetnosti, išla je u oba smera, te su umetnici i dizajneri inspirisali jedni druge naizmenično. 

Ne samo da su inspirisali jedni druge, već je svaka od industrija imala neku dobit od druge. Pa su tako dizajneri, uz pomoć poznatih umetnika uspevali da unesu novine u svoje kreacije, i svom brendu daju na snazi i zvučnosti. Dok su s druge strane, umetnici uspevali da povećaju svoju vidljivost i steknu publiku među širom populacijom. 

Od prvih kolaboracija poput Elze Skjapareli i Salvadora Dalija, do modernih Valentinovih dizjaniranih jakni inspirisanih renesansnim slikama, saradnja visoke mode i umetnosti oduvek su rađale inspirativne i inovativne kreacije, koje su pomerale granice industrija u oba smera. 

U nastavku teksta, predstavljamo vam neke od najzanimljivijih kolaboracija i inspiracija umetnosti u svetu mode.

Valentino inspirisan ranim renesansnim slikama 

Za početak predstavljamo jednu savremenu inspirisaciju umetnošću renesanse koju oslikava primer Valentinove kolekcije jakni. Ova instalacija prikazuje kolekciju kapsula, odnosno odeće namenjenu nošenju na otvorenom, inspirisanu renesansom. 

U izradi ovih jakni-kapsula koristi se posebna vrsta najlona koja je istovremeno pogodna za modne piste visoke mode i zimske sportske aktivnosti, poput skijanja!

Italijanski dizajner korisitio je smele boje, kakve se mogu videti na renesansnim slikama, a jakne koje se pružaju sve do poda, i pokrivaju veći deo tela, podsećaju na ogrtače, koji su bili široko zastupljeni na slikama iz ovog perioda. Smele boje, oduvek su bile zaštitni znak modne kuće Valentino. 

Valentino je tako svoju prepoznatljivost stekao i po crvenoj boji, na osnovu koje kreira podbrend pod nazivom Red Valentino. MiaMaya online shop, nudi visoko kvalitetnu garderobu popularnih brendova, i između ostalih dizajnerske komade iz linije Red Valentina. Pa tako i u našem gradu možemo uživati u brendiranim komadima garderobe, nastale iz umetničkog genija ovog kreatora.

Kolaboracija Elze Skjapareli i Salvadora Dalija

“Jastog haljina” verovatno je jedna od najranijih kolaboracija između umetnika i modnog dizajenra. “Večernja haljina sa naslikanim jastogom” elegantna je kreacija italijanske dizajenrke Elze Skjapareli, i nastala je ukrštanjem sa kreativnim umom Salvadora Dalija. 

Na beloj svilenoj haljini, A kroja, naslikan je Dalijev crtež jastoga, čineći ovu jednostavnu kreaciju šik i ekcentričnom. Motiv jastoga, bio je zastupljen u Dalijevoj umetnosti i pre, kao na primer u njegovom radu jastog telefon. Umetnikovu zainteresovanost za ovaj motiv, možemo objasniti interesovanjem za psihoanalizu, te radu Sigmunda Frojda. 

Dali je oduvek bio zainteresovan za komercijalizaciju svojih dela, te je inspirisan modom Skjaparelijeve, svoje poznate motive koristi kako bi stvorio novu umetnost. Tako i nastaje ova haljina.

Valis Simpson nosila je 1937. godine ovu kreaciju za Vog, i na taj način ozvaničila status ove haljine kao jednog od najznačajnijih odevnih predmeta dvadesetog veka

Iv Sen Loran i inspiracija umetnošću Mondrijana i Van Goga

Iv Sen Loran smatra se jednim od najuticajnijih modnih dizajnera 20. veka. Modi je oduvek pristupao iz drugačije perspektive, želeći da u njegovim kreacijama žene izgledaju istovremeno ležerno pritom ne gubeći na eleganciji. Ovaj dizajner smatra se zaslužnim za popularizaciju ženskih odela, ali i uvođenje manekenki koje nisu bele boje kože u svet visoke mode.

Ovaj dizajner naširoko je bio poznat po svom eksperimentisanju sa kulturama i ustaljenim pravilima. Pa tako, ne treba da čudi što je jedan od prvih kreatora koji je eksplicitno koristio umetničke slike Mondrijana i Van Goga za svoje kreacije. 

Naime, omaž Mondrijanovim slikama Iv Sen Loran daje, dizajnirajući šest koktel haljina, sa crnim linijama i kvadratima u osnovnim bojama, koje su direktno inspirisane umetničkim delom Romboidna kompozicija sa četiri žute linije iz 1933.

Nakon toga, Iv Sen Loran 1988. predstavlja i kolekciju dizajniranu i inspirisanu dvema najpoznatijih slika Van Goga Suncokreti i Irisi. U pitanju su bile jakne, koje su sadržale toliko detalja da se procenjuje da je u izradu svake jakne uloženo oko šesto sati rada. Ove kreacije su i dan danas jedne od najskupljih komada garderobe u svetu. 

Umetnost, kao i moda, dva su načina da se izrazi kreativnost. Međutim, iako ove dve industrije imaju svoje razlike, najznačajniji umetnici i dizajneri udruženi su u ideji da preispituju norme i pomeraju granice u svojim delima. 

Na osnovu ove zajedničke misije, kreirana su neka od epohalnih dela u oba sveta, te ne treba da čudi zbog čega se umetnici i dizajneri iznova vraćaju jedni drugima!

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio inspirativan, i da će vam pomoći u narednim odabirima garderobe koju nosite i želite da posedujete! 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor