Kako pomoći svom telu nakon carskog reza

Zbog svog značaja i kompleksnosti porođaj carskim rezom predstavlja jedan od najvažnijih zahvata u ginekologiji i akušerstvu. Za ovakav način porođaja neke žene se odlučuju planirano, dok je u određenim slučajevima ovaj zahvat neophodan zbog komplikacija. Mnogi će reći da je carski rez dobio ovaj naziv zbog toga što je lakši za porodilju, te da su se nekada tako porađale isključivo carice i žene koje pripadaju sloju povlašćenog plemstva. Istina je da je poreklo ovog naziva u latinskoj reči caesareus, što znači izrezan. Sam zahvat, ukoliko je planiran, može podrazumevati prijatnije iskustvo porođaja, ali će istovremeno zahtevati i nešto duži postporođajni oporavak. Kao i svaki vid porođaja, carski rez sobom nosi određene rizike, ali uzimajući u obzir napredak medicine i budući da je ishod ove operacije novi život i bezgranična ljubav i radost, ne postoji razlog da naročito strepite. Ne biste li mogli što pre da prigrlite sve radosti nove životne uloge u koju vas porođaj uvodi, ali i da se vratite sebi kao ženi, pročitajte više o načinima da pomognete svome telu da se oporavi nakon carskog reza.

Tok oporavka u porodilištu

Prvi dan nakon carskog reza prati osećaj malaksalosti i opšte nelagodnosti, budući da porodilja oseća bol posle operacije. Ovakav osećaj će biti ublažen analgeticima, a takođe možete očekivati i osećaj nadutosti. Tokom pet dana provedenih u bolnici bićete na infuziji, a vaše stanje će se pomno pratiti, te se nemojte brinuti, već se posvetite odmoru i oporavku. Nakon 24 sata ćete prvi put moći da ustanete iz kreveta uz pomoć i podršku babica, a tada bi trebalo i da bude deplasiran urinarni kateter. Već drugog dana možete početi da doprinosite bržem oporavku vašeg tela, a to ćete učiniti tako što ćete šetati bolničkim hodnicima, naravno umereno. Na dan otpusta očekujte kontrolni pregled, koji će možda podrazumevati i ultrazvuk, a ukoliko vađenje konaca nije učinjeno tada, biće dogovoren termin.

Ožiljak nakon carskog reza

Iako nijedna žena ne može da izbegne osećaj brige i neizvesnosti povodom porođaja iz brojnih raloga koji su daleko bitniji od estetike tela, činjenica je da je u vezi sa carskim rezom sam ožiljak takođe neizostavna tema za razmišljanje. U toku oporavka u bolnici posebna pažnja će biti posvećena higijeni i nezi rane, a kada dođete kući na vama je da nastavite tretman na adekvatan način. Ovo svakako znači i higijenu, ali i tretiranje rane po njenom zatvaranju. Dobro je da se pre samog porođaja informišete koja je najefikasnija krema za ožiljke posle operacije, ne biste li je nabavili i otpočeli njeno redovno nanošenje na vreme. Na ovaj način ćete pomoći procesu zarastanja u koži i sam ožiljak će postati toliko diskretan da će naposletku biti jedva vidljiv.

Balans između odmaranja i kretanja

Kada dođete kući nakon carskog reza, kao i svaka porodilja, bićete fokusirani na brigu o detetu. Ne zaboravite, međutim, da ste vašem novorođenom mališanu vi ceo svet i upravo zbog njega morate brinuti o sebi. S jedne strane vam je potreban odmor, a sa druge kretanje. Nakon ovog zahvata ćete biti iscrpljeni, vaše telo će tražiti odmor, ne bi li adekvatno odgovorilo na hormonalne promene i uopšte ukupan stres koji svaki porođaj podrazumeva. S druge strane, kretanje je veoma važno za varenje koje je takođe trpelo pri ovom zahvatu i pomaže telu da zaceli. Pomozite sebi tako što ćete se uskladiti sa ritmom vaše bebe i pokušajte zaista da odmarate kada ona odmara, dok aktivnost usmerite ka šetnjama sa njom, koje će i za nju biti dobre.

Dobra ishrana

Nema dileme u vezi sa time da li je ishrana nakon porođaja važna za oporavak. Ne biste li pomogli svom telu da se oporavi morate se fokusirati na izbalansiranu ishranu, redovne obroke i kvalitetne namirnice. Ovo je značajno kako za vas tako i za vašu bebu, naročito ukoliko je dojite. Unosite dosta tečnosti, a obroke planirajte tako da budu ujedno hranljivi i lagani. Zbog toga su bistre supe i čorbe odlično rešenje, salate sa povrćem koje se lako vari i ne nadima, belo meso i slično. Izbegavajte slatkiše i brzu hranu, te ćete na taj način doprineti i svojoj liniji.

Ovo je važan period u vašem životu, koji je krcat izazovima i sasvim je prirodno da se povremeno osećate prezasićenom senzacijama, nedoumicama i nepoznanicama. Činjenica je međutim da su svi ovi trenuci pre svega vaši, odnosite se prema njima onako kako vama odgovara i nemojte se upoređivati ni sa kim, već pratite sopstveni ritam i ritam vašeg deteta.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor