Kako ublažiti bolove kod artritisa: Prirodni tretmani i promene u ishrani

Artritis je stanje koje uzrokuje bol i upalu u zglobovima, često ograničavajući pokretljivost i ima veliki uticaj na kvalitet života. Iako postoji mnogo konvencionalnih tretmana koji se mogu primeniti, sve više ljudi traži prirodne načine za ublažavanje simptoma artritisa.

Promene u ishrani i upotreba prirodnih sastojaka kao što su biljni preparati i eterična ulja mogu poboljšati opšte zdravlje i ublažiti bolove u zglobovima povezanim sa artritisom.

Prirodni tretmani za ublažavanje bolova kod artritisa

Artritis je hronično stanje koje može izazvati bol i upalu u zglobovima. Kod mnogih ljudi, posebno starije populacije, ovo stanje može biti izuzetno neugodno i ograničavajuće. Srećom, postoje brojni prirodni tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma artritisa i smanjenju bolova.

Toplotna terapija, u vidu aplikacije tople vode ili toplih obloga na zahvaćena područja, može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bolova kod artritisa. S druge strane, hladnoća može smanjiti otok i upalu. Možete koristiti ledene obloge ili šake leda umotane u peškir kako biste pružili trenutno olakšanje od bolova.

Fizikalna terapija je efikasan način za ublažavanje bolova kod artritisa. Ova terapija obuhvata različite vežbe koje će pomoći u jačanju mišića oko zgloba i poboljšanju pokretljivosti. Fizioterapeut će vam pružiti odgovarajući program vežbi za vaše specifične potrebe.

Masaža je još jedan efikasan prirodni tretman za ublažavanje bolova kod artritisa. Masaža pomaže u opuštanju mišića, poboljšava protok krvi u zahvaćena područja i smanjuje bol. Možete se opredeliti za profesionalnu masažu ili koristiti tehniku samomasaže kod kuće.

Akupunktura je tradicionalna kineska metoda koja podrazumeva ubacivanje tankih igala u određene tačke na telu kako bi se postigao balans energije. Ova tehnika može pomoći u ublažavanju simptoma artritisa, uključujući bol i upalu. Akupunktura je sigurna i neinvazivna metoda koja se sve više koristi u terapiji artritisa.

Korišćenje biljnih preparata

Neke biljke su poznate po svojim antiinflamatornim svojstvima koja mogu pomoći u ublažavanju bolova kod artritisa. Kurkuma, đumbir, su neke od biljaka koje se često koriste u obliku dodataka ishrani za ublažavanje simptoma artritisa. Pre upotrebe biljnih preparata, obratite se svom lekaru ili farmaceutu za preporuke i uputstva.

Eterična ulja su koncentrovana ulja koja imaju blagotvorni učinak na telo. Neke vrste esencijalnih ulja, poput ulja lavande i ulja kamilice, mogu imati analgetski efekat i pomoći u smanjenju bolova kod artritisa. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u bazno ulje i umasirajte ga na bolno mesto.

Pilates i yoga vežbe i tehnike relaksacije i meditacija

Pilates i yoga vežbe mogu biti od velike koristi u ublažavanju bolova kod artritisa. Ove vežbe pomažu u jačanju mišića, poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju stresa. Redovna praksa pilatesa ili yoge može pomoći u ublažavanju bolova u leđima i poboljšanju kvaliteta života.

Stres može pogoršati simptome artritisa, uključujući bol. Tehnike relaksacije, poput dubokog disanja, meditacije i progresivne mišićne relaksacije, mogu pomoći u smanjenju stresa i bolova. Isprobajte različite tehnike i pronađite onu koja vam najviše odgovara.

Kupanje u mineralnim vodama

Kupanje u mineralnim vodama može pružiti olakšanje od bolova kod artritisa. Mineralne vode sadrže minerale poput magnezijuma i sumpora, koji mogu pomoći u smanjenju upale i bolova.

Pravilno držanje i ergonomija su ključni za održavanje zdravih zglobova. Pobrinite se da imate dobru podršku za kičmu i zglobove prilikom sedenja i stajanja. Izaberite ergonomsku stolicu i radnu površinu koja će pružiti optimalnu podršku i smanjiti napetost na zglobovima.

Promene u ishrani za ublažavanje bolova kod artritisa

Ishrana igra važnu ulogu u ublažavanju bolova kod artritisa. Određene namirnice mogu imati protivupalno delovanje i pomoći u smanjenju upale u telu.

Omega-3 masne kiseline su poznate po svojim protivupalnim svojstvima. Možete ih pronaći u ribi poput lososa, skuše i sardine, kao i orašastim plodovima, lanenom semenom i chia semenkama. Povećajte unos hrane bogate omega-3 masnim kiselinama kako biste smanjili upalu i bolove.

Postoji mnogo namirnica koje imaju prirodna protivupalna svojstva. To uključuje povrće poput spanaća, kelja, brokolija, cvekle i šargarepe, kao i voće poput bobičastog voća i citrusa. Dodajte ove namirnice u svoju ishranu kako biste smanjili upalu u telu.

Neka hrana može izazvati upalu u telu i pogoršati simptome artritisa. To uključuje hranu visokog glikemijskog indeksa poput belog hleba, testenine i slatkiša, kao i prerađenu hranu poput kobasica i suhomesnatih proizvoda. Smanjite unos ove hrane kako biste smanjili upalu i bolove.

Antioksidansi su supstance koje pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, koji mogu izazvati upalu i oštetiti zglobove. Hrana bogata antioksidansima uključuje bobičasto voće, koštunjavo voće, povrće poput paprike i paradajza, kao i zeleni čaj. Povećajte unos ove hrane kako biste smanjili upalu i bolove.

Ispravno hidriranje organizma

Dobro hidriranje organizma je važno za održavanje zdravih zglobova. Voda pomaže u održavanju elastičnosti hrskavice i podmazivanju zglobova. Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali hidrataciju i smanjili trenje u zglobovima.

Alkohol može povećati rizik od upale i pogoršati simptome artritisa. Smanjite unos alkoholnih pića kako biste smanjili upalu i bolove. Umesto alkohola, birajte bezalkoholne napitke ili zdrave alternative poput čaja ili sveže ceđenih sokova.

Povećanje unosa vitamina D

Vitamin D igra važnu ulogu u zdravlju kostiju i zglobova. Nedostatak ovog vitamina može povećati rizik od razvoja artritisa i pogoršati simptome. Potrebno je povećati unos hrane bogate vitaminom D, poput masne ribe, jaja i mlečnih proizvoda, ili razgovarajte sa svojim lekarom o upotrebi dodataka vitamina D.

Visok unos soli može dovesti do zadržavanja tečnosti u telu i pogoršati otok zglobova. Unos soli treba smanjiti u ishrani kako biste smanjili rizik od otoka i bolova. Upotrebite začine i biljke za poboljšanje ukusa hrane umesto soli.

Izbalansirana ishrana koja sadrži optimalnu količinu proteina i ugljenih hidrata važna je za održavanje zdravih zglobova kod artritisa. Povećajte unos hrane bogate proteinima, poput mesa, ribe, pečurki i orašastih plodova, i birajte složene ugljene hidrate poput integralnih žitarica, povrća i voća. Ova ishrana može pružiti potrebne hranljive materije za očuvanje zdravlja zglobova.

Zaključak

Uz promenu načina života i pravilnu ishranu, možete ublažiti bolove kod artritisa na prirodan način.

Obratite se svom lekaru pre primene bilo kakvih prirodnih tretmana ili promena u ishrani kako biste dobili najbolje rezultate i osigurali da su metode bezbedne za vas.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor