Kako zaštititi privatnost na mobilnom telefonu?

Moderan način života bi praktično bio nezamisliv bez uređaja kao što su mobilni telefoni. Koristimo ih svakodnevno, a njihova upotrebna vrednost postaje sve veća iz dana u dan zbog mnogobrojnih funkcija koje pružaju.

Činjenica je da putem telefona na raznim aplikacijama ostavljamo svoje privatne podatke, za koje ne želimo da budu otkriveni. 

Otkrivanje podataka moguće je krađom telefona, napadom virusa tokom upotrebe ili na neki treći način. Postavlja se pitanje:

  • da li je moguće i kako zaštititi sopstvenu privatnost na telefonu?

U nastavku teksta smo dali odgovor na pitanje kako zaštititi svoje podatke i sferu privatnosti.

Moguće je proveriti ko vas zove sa skrivenog ili nepoznatog broja

Dolazak poziva bez potpisa, odnosno bez imena u svima nama probudi određeni tračak nelagodnosti. Često ti pozivi dolaze od strane raznih istraživačkih agencija koje vas zovu sa odobrenjem ili bez njega, ali to je sada već druga tema.

Problem nastaje onog trenutka kada ti pozivi postanu učestali, a sa druge strane se niko ne predstavlja. Ovakvo ponašanje već možemo smatrati određenom vrstom uznemiravanja, pa ipak - postoji rešenje!

Kako otkriti ko vas zove sa skrivenog broja?

Pozivi sa skrivenog broja jesu pojava koja ukazuje na to da neko definitivno ima nameru da vas uznemirava. Ukoliko se to desi jednom ili dva puta možda je samo neslana šala, ali sve preko toga zahteva preduzimanje određenih koraka. 

Ako ste se ikada zapitali, postoje načini da saznate ko vas zove sa skrivenog broja, a mi smo rešili da vam predstavimo jedan od najpopularnijih. Popularna aplikacija Truecaller je dostupna za Android i iPhone pametne uređaje i koristi je preko 200 miliona aktivnih korisnika. 

Mogućnosti aplikacije su sledeće: 

  • identifikacija poziva
  • sajber bezbednost - snimanje i blokiranje poziva
  • mogućnost rada u offline varijanti

Možete koristiti i aplikaciju Everybody koja je domaći pandan prethodno opisanoj i poseduje slične opcije, koje će vas zaštititi i omogućiti da koristite uređaje koji upotpunjuju savremeni životni stil svakog od nas.

Kako otkriti ko vas zove sa nepoznatog broja?

Ukoliko ste rešeni da saznate ko vas već neko vreme uznemirava pozivima sa nepozantog broja, pokušajte da na Google pretraživaču ukucate broj telefona sa koga poziv stiže.

Informaciju ćete dobiti ako je broj registrovan na određenu firmu i javno dostupan, ali sumnjamo da će ovo biti rešenje problema. Još jedna od opcija koja je vredna probe jeste upisivanje broja u imenik i provera identiteta putem aplikacija WhatsApp i Viber.

Ukoliko isprobate prve dve opcije i ne pronađete rešenje, pređite na ozbiljniji tip istraživanja - provera informacija kod mobilnih operatera ili putem online telefonskog imenika. 

Šta raditi u slučaju krađe telefona?

Krađa telefona je još jedan potencijalni udar na vašu privatnost i mogućnost lopova ne samo da zaradi na vrednosti uređaja, već i da otkrije vaše lične podatke.

Potrebno je reagovati brzo i efikasno!

Preskočićemo savete o tome kako da do gubitka telefona ne dođe, jer ste tokom čitanja ovog teksta verovatno već u problemu. Stoga, prosto i jednostavno, vodite računa!

Potrebno je da na telefonu bude uključeno GPS pozicioniranje, dovoljan kapacitet baterije i pristup internetu radi jednostavnog lociranja telefona.

Ipak, kao sigurnija opcija se izdvaja mogućnost koju je Google pripremio u ovom slučaju. Korisnici Android telefona će instalirati Google nalog, dok je za iPhone potrebno otvoriti iCloud nalog. Možete im pristupiti i sa drugog uređaja, pa pokušati da zaštitite podatke na neki od sledećih načina:

  • naterajte telefon da zvoni
  • pošaljite poruku (možda je u pitanju pošteni pronalazač)
  • zaključajte telefon
  • obrišite podatke

Uklonite viruse sa mobilnog uređaja brzo i lako

Virusi su danas u digitalnom svetu veoma česta pojava, a razlikuju se prema stepenu mogućnosti da ostvare štetu i da sa druge strane budu locirani i uklonjeni.

Virusi koji napadaju telefone su najčešće slabijeg karaktera, te za njihovo otklanjanje neće biti potrebni komplikovani procesi, ali je svakako neophodno biti upoznat sa tehnikom brisanja.

Najopasniji su virusi za mobilne telefone koji troše novac sa uvezane kredite kartice!

Uklanjanje virusa se razlikuje na Andriod i iPhone uređajima.  

Andriod telefoni imaju otvoren operativni sistem i pogodniji su za napade, pa je najbolja opcija instalacija antivirusa kao što su TotalAVFree, Safe Site ekstenzija ili Avast. 

iPhone uređaji sa druge strane imaju zatvoren operativni sistem, zahvaljujući kome nemaju preteranu potrebu za antivirusima, ali čak i kada se javi, Avira mobile security je odlično rešenje. 

Korisnici iPhone mobilnih telefona se ipak susreću sa drugim problemima koji im mogu narušiti funkcionalnost i vaše podatke. Razne sajber pretnje, poput nesigurnih WiFi mreža ili krađa podataka sa neproverenih sajtova su osnovna manfiestacija date tvrdnje.

Čuvajte se neproverenih aplikacija za zaštitu od virusa!

One su i same često virusi, stoga izbegavajte da instalirate bilo šta što prvi put vidite.

Kao što smo uvideli, privatnost i podaci na telefonu mogu biti ugroženi na mnogo načina, a mi smo predstavili tri najčešća i pokušali da damo što precizniji odgovor u cilju vaše zaštite. Dodatno se raspitajte i istražite datu tematiku koja je veoma široka i pokušajte da pronađete odgovore na sva pitanja. Želimo vam da vaši podaci budu bezbedni u svakom trenutku!

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor