Koje su prednosti i mane vegetarijanske prehrana?

Iako mnogi još i danas vegetarijanstvo smatraju ekstremnim i nepraktičnim, sve je više onih koji su otkrili moć i blagodati vegetarijanske prehrane na organizam. Danas je broj vegetarijanaca u porastu, a prehrana bez mesa zavladala je i gastronomskom ponudom. Iako je mnogo onih koji ne mogu zamisliti jelovnik bez mesa, za zdravlje je potrebno ponekad izbaciti meso i očistiti organizam. Da biste saznali nešto više o vegetarijanstvu, pročitajte sve prednosti i mane vegetarijanskog načina prehrane.

Vegetarijanska prehrana znači potpuni izostanak mesa iz svakodnevne prehrane (piletina, puretina, svinjetina, teletina...) te svih mesnih prerađevina (salame, kobasice, paštete, hrenovke...). Ipak, većina vegetarijanaca jede jaja, ribu, sireve i piju mlijeko. Postoje dvije vrste zagovornika vegetarijanstva. Prvi su oni koji ne žele jesti meso zbog izbjegavanja nehumanog ponašanja prema životinjama te nanošenje boli, a drugi smatraju da meso nije zdravo.

Vegetarijanci se mogu podijeliti u nekoliko skupina, a njihov režim prehrane se međusobno razlikuje. Kao najradikalnija vrsta ističu se vegani jer oni osim mesa izbjegavaju i sve ostale proizvode životinjskog podrijetla.

Prednosti vegetarijanske prehrane

Prednosti vegetarijanske prehrane na ljudski organizam su goleme. Iako je u početku malo teže prilagoditi prehranu i pronaći alternative mesu, kasnije to postaje normalna stvar. Vegetarijanci osjećaju pozitivne posljedice na zdravlje što se tiče dobrog krvnog tlaka i niskog kolesterola. U vegetarijanskoj prehrani smanjen je udio masti, kolesterola i zasićenih masnih kiselina. S druge strane u prehranu je uključeno puno voća i povrća koja su bogata prehrambenim vlaknima te djeluju dobro na zdravlje srca i krvnih žila. Vegetarijanci zbog svega navedenog imaju manji rizik od srčanog i moždanog udara. Povećani unos voća i povrća osigurava bogatstvo vitamina i minerala, ali i važnih antioksidansa koji djeluju povoljno na zdravlje jer djeluju preventivno na razvoj dijabetesa, karcinoma i ostalih bolesti.

Nedostaci vegetarijanske prehrane

Iako vegetarijanska prehrana ima brojne pozitivne učinke na zdravlje organizma, ako je ne provodite na pravilan način, mogli biste imati zdravstvene probleme. Najveća greška koju možete učiniti kod prelaska na vegetarijansku prehranu je ta da naglo prestanete jesti meso. Vaše tijelo je s godinama naučilo na često ili povremeno jedenje mesa. Stoga, ako se to presiječe najednom, moglo bi doživjeti šok koji znači i mnogo neželjenih reakcija.

Kod izbacivanja mesa potrebno je posebno obratiti pozornost na vitamin B12 kojeg najviše ima u mesu i mesnim proizvodima. Ako spadate u skupinu vegetarijanaca koji ne jedu ni jaja i mlijeko, razmislite o dodacima vitamina B12. Vegani bi obvezno trebali uzimati dodatke prehrani. Dobra vijest je da su mnogi vegetarijanski proizvodi obogaćeni vitaminom B12, stoga ako kupujete biljna mlijeka kao što su sojino, zobeno ili bademovo mlijeko, provjerite sadrže li vitamina B12 i kalcij.

Ako ne jedete ribu, u prehranu uvrstite lanene sjemenke i laneno ulje te ostale proizvode koji su bogati omega-3 masnim kiselinama. Simptomi nedostatka vitamina i minerala uključuju slabost, anemiju, glavobolju, nesvjesticu, vrtoglavicu i kronični umor.

Potražite u bolje opskrbljenim ljekarnama dodatke prehrani sa svim važnim vitaminima i mineralima, a danas na tržištu postoje i oni dodaci primjereni upravo za vegetarijance. Da bi svoje zdravlje držali pod kontrolom preporučuje se redovito vađenje krvi i provjera krvne slike kako ne bi došlo do manjka vitamina i minerala u tijelu.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor