Koji model kofera je najbolji za putovanja?

 Ali, dobro, recimo da je to onaj kamen u cipeli koji mora malo muke da napravi. Međutim, i to se vrlo jednostavno može zaobići, bitno je samo da promislite u šta i na koji način se pakujete.

Koferi su odavno najpopularniji među svim putnicima, jer pored toga što se u njih možete spakovati tako da vam se ništa ne zgužva, da lepo poređate, a tako i da ostane, teret je oslonjen na točkiće i dršku koja se koristi za vuču, pa je lako svuda njime funkcionisati. U zavisnosti od potreba vašeg putovanja zavisiće i model kofera koji ćete odabrati, a istina je da se koferi mogu naći u različitim dimenzijama, od različitih materijala i sa različitim pregradama.

Koji materijal odabrati?

Koferi se uglavnom prave od tri različita materijala, plastike, polikarbonata, što su tvrdi koferi, te od poliestera koji se koristi za tkzv. meke kofere. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane, a šta se ispolji od toga zavisi od toga kako ih koristite.
Koferi od plastike su namenjeni uglavnom za one koji putuju svojim kolima, jer tako vi vodite računa o tome kako ih pakujete, kako ih smeštate u prtljažnik, pa se neće pohabati ili pući. Ako želite, pak, tvrdi kofer za putovanja avionom, autobusom, onda je bolje da birate polikarbonat koji je mnogo izdržljiviji i jači, pa će „preživeti“ prenošenja i smeštanja.
Meki koferi se uglavnom prave od poliestera, kao veoma tvrdog materijala, pa su dosta izdržljivi i dugotrajni. Ono šta je njihova mana jeste što je nakon putovanja potrebno vreme da se izribaju i očiste, dok tvrdi koferi zahtevaju prebrisavanje vlažnom krpom i to je sve. Jedna od dobrih strana kofera od poliestera je to što često imaju dosta spoljašnjih pregrada koje su odlične za pakovanje određenih sitnica.

Koferi različitih dimenzija

Uglavnom postoje koferi malih, srednjih i velikih dimenzija, između kojih se može pronaći još neka, mada to nije prema standardima. Veliki koferi se koriste prilikom dužih putovanja ili za porodične odlaske na letovanje, neku destinaciju, gde je bolje pakovati se u jedan do dva kofera, nego sve sortirati u posebne torbe i kofere.
Koferi srednje veličine su odlične kada pakujete sebe za neki put koji traje oko nedelju do deset dana. Naravno, sam prostor bilo kojeg kofera biće dovoljan ili nedovoljan, jer to zavisi od stvari koje nosite, ali i načina na koji se pakujete. Tu dosta pomaže osmišljavanje kombinacija unapred, kao i nošenje samo potrebnog.
Mali koferi su odlični za vikend putovanja, kao i za ručni prtljag u avionima. Na ovaj način ćete sigurno uštedeti novac, jer nećete morati da doplatite novac za kofer koji ne pripada ručnom
prtljagu, niti da doplaćujete određene kilaže koje često uzimaju i više desetina evra kada ih premašite.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor