Koji su najbolji načini da zaštitite svoj stan?

Istraživanja pokazuju da ako je lopovu potrebno više od četiri ili pet minuta da provali u kuću, on ili ona će otići negde drugde. Zato odvojte vreme da „obradite” svoju kuću ili stan baš kao što bi provalnik uradio i razmotrite sve potrebne korake kako biste ih učinili otpornijim, posebno na mestima gde je najlakše ući. Ovaj tekst će vam pomoći da razmišljate kao provalnik, kako biste videli koje su bezbedonosne slabe tačke u vašem domu i pokazati vam koji su najbolji načini da zaštitite svoj dom.

Sigurnost ulaznih tačaka u stanu

Da biste sprečili provale, prvo ojačajte barijere na ulaznim tačkama vašeg doma. Naravno, nemojte žrtvovati ličnu bezbednost u ovom naporu – koje god bezbednosne funkcije instalirate, uverite se da možete lako da pobegnete u slučaju požara ili druge hitne situacije.

 1. Sigurnosna vrata

Vrata treba da budu jaka. Sigurnosna vrata treba da budu metalna ili od čvrstog tvrdog drveta i solidne debljin. Dovratnici moraju biti izrađeni od jednako čvrstog materijala, a svaka vrata moraju bezbedno da pristaju svom okviru.

Čak i najefikasnija brava, ako je postavljena na slaba vrata, neće sprečiti odlučnog provalnika. Špijunka ili širokougaoni posmatrač na vratima sigurniji je za identifikaciju posetilaca nego lanac vrata. Poseban problem predstavljaju klizna staklena vrata jer se lako otvaraju, ali ako imate ova vrata, za njih možete pronaći posebne brave.

 1. Brave

Najbolje su brave sa zasunom. Obično se zaključavaju ključem spolja i okretom palca iznutra. Cilindar (gde je umetnut ključ) treba da bude otporan.

Pitajte svog prodavca hardvera za renomirani brend ili kupite svoje brave od pouzdanog bravara. Kupujte vrata sa zaključavanjem u različitim pravcima i više položaja.

 1. Prozori

Brave na ključ su dostupne za sve tipove prozora. Dvostruki prozori se mogu pričvrstiti jednostavnim "zakačivanjem" gornjeg i donjeg okvira ekserom, koji se može ukloniti iznutra. Za prozore na nivou ulice ili na požarnim stepenicama, razmislite o ugradnji metalnih kapija harmonika.

Instalirajte jednostavne sigurnosne uređaje

Toliko je stvari koje su ljudi smislili ne bi li se dodatno obezbedili. Oni su jeftini, lako dostupni i uglavnom ih možete sami ugraditi. Pa zašto da ne? Da vidimo šta vam je sve na raspolaganju.

 • Katanci, brave za vrata i prozore, rešetke i zavrtnji mogu povećati vreme potrebno da se provali u vaš dom. Uverite se da elementi koje već imate rade ispravno.
 • Investirajte u alarm protiv provale. Najefikasniji alari su povezani sa telefonima, pa vas mogu obavestiti o provali čak i ako niste u mestu.
 • Investirajte u sigurnosne kamere. Pokrijte ključne ulazne tačke i montirajte ih van lakog dohvata da biste sprečili neovlašćenje. Samo postojanje video nadzora i alarma već govori provalnicima da se objekat posmatra i da mora da se pripazi. U poslednje vreme postoje rotirajuće kamere koje pokrivaju 360 stepeni, a ima i onih koje imaju svetlost u sebi koje se pali na osnovu zvukova ili kretnje.
 • Koliko god da volimo gustu vegetaciju radi privatnosti, nekad je bolje stvoriti bolju preglednost. Podrežite drveće i žbunje blizu vrata i prozora i dobro razmislite pre nego što postavite visoku drvenu ogradu oko svog dvorišta. Visoke ograde i žbunje mogu doprineti vašoj privatnosti, ali takođe mogu biti prednost za provalnika jer bi ga spolja prolaznici teško uočili.
 • Upalite svetlo. Isterajte svakog potencijalnog provalnika iz senke. Spoljašnja svetla i detektori pokreta, postavljeni van lakog dohvata, mogu smanjiti tamu štiteći potencijalnog provalnika.
 • Držite dragocenosti podalje od pogleda. Ako se vaše vredne slike, kolekcija srebra ili sistem kućne zabave lako vide izvan kuće, razmislite o preuređenju svog nameštaja kako bi vaš dom bio manje privlačan za kriminalce.

Sigurnosne navike u kući

 • Nemojte nenamerno pozivati zločine u svoj dom – neka ova bezbednosna ponašanja budu neobavezna.
 • Uspostavite rutinu kako biste bili sigurni da su vrata i prozori zaključani i alarmni sistemi uključeni.
 • Izbegavajte da date informacije neidentifikovanim telefonskim pozivaocima i da objavljujete svoje lične planove na mreži ili u javnim obaveštenjima (kao što je davanje adrese kada oglašavate artikle za prodaju).
 • Pridružite se svojim komšijama kako biste pomno pratili šta se dešava u vašem kraju—zajednički rad kao zajednica je dobar način da se spreči kriminal.
 • Obavestite policiju i/ili vaš komšiluk ako vidite sumnjive strance u vašem području.
 • Ne nosite ključeve od kuće na privesku za ključeve sa vašom kućnom adresom ili ostavljajte ključeve od kuće sa svojim automobilom na komercijalnom parkingu ili sa pratiocem.
 • Ne sakrivajte ključeve na „tajnim“ mestima van kuće – provalnici znaju gde da traže. Zaboravite ostavljanje ključeva u saksiji ili ispod otirača.

Saveti za kućnu bezbednost kada ste odsutni

Da biste sprečili provalnike i vandale kada ste na odmoru ili poslu, ključno je da vaš dom izgleda zauzeto i da prijatelji i komšije paze na sumnjive aktivnosti. Neki saveti koje biste lako mogli da sprovedete:

 • Ostavite roletne otvorene u njihovom uobičajenom položaju.
 • Obavestite pouzdane komšije kada planirate da budete odsutni; razmislite i o tome da obavestite policiju.
 • Organizujte košenje travnjaka leti, a šetnju i prilaz lopatama zimi.
 • Zamolite nekog kompij da pokupi vašu poštu iz sandučeta da ne bi izgledalo pretrpano.
 • Smanjite zvuk zvona telefona i telefonske sekretarice tako da se ne čuju napolju.
 • Koristite automatske tajmere za uključivanje i isključivanje svetla i radija u različitim delovima kuće u odgovarajuće vreme.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor