Kupovina preko interneta sve popularnija - Kako da izbegnete zamke

Kupovina preko interneta poslednjih decenija preuzima primat nad svim ostalim vidovima kupovine. Ona nam prepušta ogroman broj izbora - na internetu možemo kupiti sve, od sveže hrane koju nam supermarketi dopremaju na vrata, preko odeće, do uređaja za kuću i avionskih karti. Za malo šta je danas potrebno zapravo izaći iz kuće - sve blagodeti nabavke robe i usluga možemo dobiti sedeći u toplini i udobnosti domova. Ljudi su počeli posebno da uviđaju ovo sa početkom širenja pandemije korona virusa, kada je počelo da se praktikuje smanjeno izlaženje iz kuće i socijalna distanca.

Razlozi rasta popularnosti

Pandemija korona virusa redukovala je naše odlaske u fizičke prodavnice, ali se naše potrebe nisu smanjile. Naprotiv, s obzirom na veći boravak kod kuće kod mnogih se javlja dosada i potreba za kupovinom koja rezultira učestalijim onlajn šopingom. Sa druge strane, brzina života modernog čoveka dovela je do toga da proces kupovine počinje da se prilagođava potrošačima. Umesto da gubimo vreme na odlazak u prodavnicu i traženje gde uopšte možemo da kupimo ono što nam je potrebno, sve naše potrebe sada su na samo jedno guglanje i klik od nas. Kupovinu možemo obaviti kada god da želimo, ejr su online prodavnice otvorene 24 sata, a plaćanje je često beskontaktno - budući da plaćamo karticama. Sa širenjem globalne pandemija čak je i dostava robe kod nekih online prodavnica postala beskontaktna. Sve ove prednosti dovode nas do toga da kupovina preko interneta postaje dominantan oblik kupovine.

Bezbednost na internetu

Sve što je novo i nedovoljno ispitano, sa sobom može nositi i određene rizike. Jedan od rizika koji sa sobom donosi kupovina online je mogućnost sajbernapada. Ipak, sa nekoliko bazičnih koraka predostrožnosti, ovakve nezgode se lako mogu izbeći. Najpre, budite oprezni kada su u pitanju cene. Iako cene na internetu mogu biti nešto niže od onih u fizičkim radnjama jer prodavači ne moraju da plaćaju za pozicioniranje robe na policama, one ne mogu ekstremno varirati. Ako primetite varijacije cena koje vam ulivaju sumnju - bolje pretražite cene i na drugim sajtovima i uporedite ih. Birajte pouzdane online prodavnice kao što je Shoppster. Izbegavajte internet radnje koje nisu dovoljno transparentne, kao i one koje trgovinu obavljaju isključivo preko društvenih mreža - jer u tim situacijama niko ne može da vam garantuje da ćete zaista dobiti poručeno, uz račun, mogućnost reklamacije i garanciju proizvoda. Plaćajte kreditnim karticama, jer one bolje štite vaše podatke od debitnih. Radije kupujte na sajtovima koji u svom domenu imaju https protokol, jer slovo s ukazuje na bezbedan protokol.

Poređenje cena

Kada uđemo u fizičku radnju mi možemo da vidimo samo cene artikala u njoj u datom trenutku. Odlazak u druge radnje sa ciljem poređenja cena artikala može predstavljati gubljenje vremena. U eri interneta i internet trgovine za samo nekoliko minuta možemo uporediti cene istih artikala na nekoliko sajtova, a postoje čak i platforme koje to rade za nas. Zbog toga je bitno pametno pristupiti svakoj kupovini i odabrati najracionalniju cenu sa pouzdane online prodavnice i pri tom uštedeti novac.

Transparentnost

Transparentnost jedne internet prodavnice počiva na otvorenom otkrivanju svih podataka kada je sam proizvod u pitanju - od tehničkih mogućnosti uređaja do materijala izrade odevnog komada. Transparentnost cene takođe je veoma bitan aspekt internet trgovine, posebno uključivanje procene troškova dostave robe kao i carine ukoliko proizvod kupujemo iz inostranstva. Vreme dostave takođe može igrati veliki faktor u odlučivanju u kupovini, pa je bitno birati online prodavnice koje nam jasno ističu kada možemo da očekujemo poručeno. Mnoge online radnje koriste i kurirske službe sa mogućnosti praćenja pošiljki u svakom trenutku.

Internet kupovina ima brojne prednosti koje je odlično koristiti oprezno, uz poznavanje svih postulata zaštite ličnih podataka i istraživanje prodavnice kojoj poveravamo svoje podatke kako bi roba stigla do nas bez ikakvih gubitaka.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor