Ljekari upozoravaju da svi trebamo prestati koristiti aluminijske folije prilikom pripremanja hrane

Znate li koji je najrašireniji metal na svijetu? To je aluminij. Aluminij je prisutan u našem posuđu, kuhinjskim potrepštinama, vodi koju pijemo, kao i mnogim namirnicama, pićima, pa čak i pilulama! Aluminij je po cijelom našem okruženju i nismo ni svjesni toga.

Koristimo aluminijsku foliju za kuhanje gotovo svakodnevno, a možda i jedog od najvećih krivaca za različite bolesti. Prema nedavnoj studiji, folija nije gotovo sigurna kao što mislimo, jer se teški metal može naći u našoj hranu kada se zagrije. Studija je testirala mnoge namirnice kuhane i ponovno zagrijane aluminijskom folijom, i nije iznenađenje, pronašlo se mnogo teških metala u hrani kasnijom analizom.

Sada, ako jedete meso s malo aluminija, ne bi trebalo biti veliki problem, ali s obzirom na to koliko često koristimo aluminijsku foliju za pripremu hrane, može se akumulirati u našim tkivima i organima, što dovodi do razvoja ozbiljnih zdravstvenih problema.

Dr. Zubaidy, jedan od vodećih autora studije, kaže da što je temperatura veća tokom kuhanja, to više aluminij završava u hrani. To znači da je aluminijska folija zastarjela i da se uopće ne smije koristiti za pripremu hrane. Srećom, naučnici se slažu da je folija prikladna za omatanje hladne hrane, jer se teški metal poput pijavice uvlači u hranu kada se folija zagrije.

Osim teške prisutnosti aluminija u hrani pripremljenoj aluminijskom folijom, metal je također pronađen u raznim aditivima za hranu. Problem je u tome što naše tijelo uopće ne treba aluminij - toliko je toksičan da nam veće količine mogu biti vrlo opasne. Budući da tijelo ne treba aluminij, ne zna što učiniti s njim. Tijelo će ukloniti jedan dio metala, ali kako se s vremenom gradi u našim organima, to može ozbiljno oštetiti naše zdravlje.

U ranim 2000-im godinama, izloženost aluminiju je povezana s različitim poremećajima središnjeg živčanog sistema kao i autizmom kod djece. Veliki broj djece izloženih visokoj razini aluminija u vodi pati od autizma, koji povezuje metal s poremećajem. Osim toga, aluminij je bio povezan s Alzheimerovom bolešću i Lytico-bodigovom bolesti kod odraslih osoba.

Troši minerale iz našeg tijela

Izlaganje vašeg mozga na puno aluminija će na kraju pomoći metalu prolaziti kroz krvno-moždanu barijeru i akumulirati se u različitim područjima mozga. Visoka razina aluminija može uzrokovati toksičnu štetu na ćelijama i tokom vremena, metal će se takmičiti s drugim mineralima koje treba mozak, učinkovito ih ostavljajući sa strane.

Oštećuje mozak

Prema najnovijim istraživanjima, aluminij može uzrokovati oksidativni i otrovni stres u mozgu, što dovodi do razvoja različitih neuroloških poremećaja kao što su ADD ili epilepsija.

Oštećuje Kosti

Aluminij se ne akumulira samo u mozgu - može se izgraditi i oko koštanog tkiva, što rezultuje povećanim rizikom od osteoporoze.

Da bismo izbjegli opasnosti koje aluminij donosi, predlažemo potpuno uklanjanje aluminija iz vaše prehrane. Uvijek kupujte proizvode bez aluminija ako želite zadržati sebe i svoju obitelj zdravom.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.