Ljeto je! Znate li koje korake poduzeti u slučaju sunčanice?

Stručnjaci objašnjavaju i što sve može da se dogodi na paklenim vrućinama.

* Pri dužem izlaganju organizma visokoj temperaturi može doći do toplotnog udara ili sunčanice. Ovo stanje je praćeno mučninom, povraćanjem, vrtoglavicom, glavoboljom, malaksalošću, visokom temperaturom. Ukoliko se ovakvi znaci prepoznaju, osobu treba skloniti sa izvora toplote, raskomotiti je i više puta tuširati u toku dana mlakom vodom. Važno je i da unosi što više tečnosti zbog dehidriranosti i lijekove koji snižavaju visoku temperaturu.

* U ljetnim mjesecima veoma je česta pojava visoke temperature a da nije uslovljena sunčanicom ili toplotnim udarom. Prolaznog je karaktera, praćena malaksalašću, a traje tri-četiri dana. O njenoj pojavi posebno treba voditi računa kada su djeca i starije osobe u pitanju. Temperatura se snižava antipireticima i hladnim kupkama uz masiranje alkoholom.

* Usljed nedovoljnog unošenja tečnosti, u svakom trenutku može doći do dehidriranosti organizma. Ovo stanje je naročito opasno za hronične bolesnike, starije osobe, djecu i trudnice. U slučaju malaksalosti i iscrpljenosti, najvažnije je što prije nadoknaditi izgubljenu tečnost, jesti dosta voća i povrća, izbjegavati sunce, nositi odjeću od laganih materijala i baviti se samo umjerenim aktivnostima.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.