Na šta ukazuju povišeni leukociti?

Leukociti ili bela krvna zrnca predstavljaju krvne ćelije čija je osnovna funkcija odbrana organizma od napada bakterija, virusa, te drugih vrsta mikroba. Samim tim, leukociti predstavljaju osnov za zdrav i jak imuni sistem koji poseduje sposobnost odbrane organizma od najrazličitijih napada. Predstavljaju složenije krvne ćelije, budući da za razliku od eritrocita poseduju i jedro. Osim u krvi, leukociti se nalaze i u limfi. 

Postoji pet vrsta leukocita u krvi. Svaka od njih poseduje određenu funkciju, ali zajednički je svima uloga u zaštiti organizma. Onda kada dođe do premene nivoa leukocita u krvi, dešavaju se i određene promene. Dok niski leukociti ukazuju najpre na slab i neotporan imuni sistem, povišeni leukociti mogu ukazati na mnogo toga. 

Povišeni leukociti u krvi

Povećane vrednosti leukocita, tj. skok broja u vrednosti belih krvnih zrnaca naziva se leukocitoza. Najčešće se povišen nivo leukocita u krvi povezuje sa nekim infekcijama, ali van toga, leukocitoza se javlja kod imunosupresije, kao odgovor organizma na korišćenje lekova kao što su kortikosteroidi, kod poremećaja koštane srži, kao i poremećaja imunog sistema. Povišeni leukociti mogu ukazati i na postojanje određenih vrsta kancera, a najčešće akutnu ili hroničnu limfocitnu leukemiju. 

Pored toga što ukazuju na upalu, povišeni leukociti se javljaju i nakon neke povrede ili operacije, gde organizam trpi neku povredu ili stres usled nečega kao što je operacija. Pored toga, vrednosti leukocita skaču uopšte kod bilo koje vrste većeg stresa ili traume, tako da stresne situacije i događaji mogu uticati na to da rezultati budu takvi. 

Tokom trudnoće vrednost leukocita raste, posebno u periodu od prvog do trećeg meseca, ali i nakon porođaja, kada organizam doživljava jednu vrstu traume tokom porođaja. I neke životne navike utiču na povećanje nivoa belih krvnih zrnaca, kao što je pušenje ili prekomerno unošenje hrane koje dovodi do gojaznosti. Leukociti mogu biti povišeni i kao posledica alergijskih reakcija, ali i prekomernog vežbanja. 

Velike toplote ili nasuprot, velike hladnoće, utiču na povećanje leukocita u krvi, pa je to jedan od prirodnih načina da se kod osoba sa niskim leukocitima vrednosti uvećaju i dovedu u normalu. No, osobe koje se tome izlažu, a imaju vrednosti leukocita koje su regularne, mogu tokom davanja krvi na analizu pokazati veći nivo, tj. nivo iznad granica dozvoljenog. 

Na šta obratiti pažnju tokom provere leukocita u krvi?

Kada sa određenim razlogom idete kod lekara i dajete krv na analizu, onda već postoje osnovane sumnje na neko stanje zbog kojeg se krv proverava laboratorijskim analizama. Tada će nivo leukocita ukazati na određeno oboljenje ili problem, ili će ukazati da je deo koji se tiče njihovog funkcionisanja normalan. Međutim, ako proveravate krvnu sliku zarad provere opšteg zdravlja razgovor sa lekarem je važan.

Određeni lekovi, poput kortikosteroida, nekih antibiotika, antihistaminika i drugih vrsta medikamenata, izazivaju povišene leukocite u krvi. Uz to, videli smo da određene životne navike, kao i situacije, mogu uticati na to da budu povišeni leukociti. Kada to kažete doktoru, onda će imati u vidu okolnosti i bolje će sagledati rezultate i verodostojnije pročitati kompletnu krvnu sliku.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor