NEKA VOŽNJA OD SADA BUDE UDOBNIJA I LAGODNIJA –  NABAVI AUTO-ZVUČNIKE

 

Jedan od elemenata koji na posredan način umnogome utiče na lagodnost tokom vožnje jeste upravo muzika. Otuda su auto-zvučnici vrlo važni za svaki automobil jer zahvaljujući njima ugođaj tokom ove aktivnosti biva lepši.

POTREBA ILI NE

Ljudi danas sve više vremena provode u vožnji, mnogi putuju na posao s jednog kraja grada na drugi ili pak u drugo mesto, obavljaju poslove koji iziskuju svakodnevno putovanje, gužve su velike, te se neretko dešava da se u samim kolima provodi značajno više vremena no što je planirano. Tako da, iako se ne odnosi na samu „mašinu”, njen rad, brzinu, kao i kvalitet vožnje, na posredan način muzika višestruko može pomagati prilikom putovanja.

Pre svega, dokazano je da slušanje muzike poboljšava raspoloženje, a, sa druge strane, brojne rutinske aktivnosti čini manje dosadnim. Otuda nam dan uvek bude produktivniji i u boljem raspoloženju kada ga započnemo s pesmom. Muzika nam pomaže da se opustimo i odagnamo negativne misli, odnosno da se lakše premoste i vrućina i gužve, posebno ukoliko putujemo sami, a osim nje mogu se slušati i različite emisije ili vesti. Dakle, ozvučenje nije nužnost, ali je vrlo poželjan sastavni element svakih kola, koji je stoga katkada već fabrički ugrađen, a nekada se naknadno dodaje.

ELEMENTI OZVUČENJA

Najbitnija komponenta ozvučenja u kolima jeste radio preko kojeg se zapravo emituje zvuk. U tu svrhu može poslužiti i muzički plejer koji ima opciju priključka za USB ili povezivanja preko blututa sa nekim drugim uređajem. Auto-zvučnici dodaju se naknadno, a budući da su raspoređeni na više mesta, ugrađeni, njihova je uloga da se zvuk pravilno rasporedi, da bude intenzivniji, glasniji. Oni takođe poseduju mnogobrojne zvučne efekte koji su uslovljeni modelom zvučnika, odnosno jačinom, veličinom, brendom.

Osim auto-zvučnika, dodatni činioci ovog sistema jesu i, na primer, kablovi, koji su nužni kada se auto-zvučnici postavljaju na mesta koja nisu fabrički predodređena, potom antene kada radio-signal nije dobar, pojačalo, kada se želi dobiti jači zvuk boljeg kvaliteta, i drugi.

KAKO ODABRATI?

Auto zvučnike treba birati pažljivo, vodeći računa da se ne kupe falsifikati koji su, iako jeftiniji, mnogo lošijeg kvaliteta. Pre svega, na izbor utiče šta je ono što želimo da postignemo – na primer, da li želimo da se muzika čuje glasno unutra, a spolja ne, ili bismo da zvuk bude intenzivan i sa spoljašnje strane, potom kolika nam je jačina potrebna, i uopšte kakve bi performanse auto-zvučnika pogodovale našim kolima.

Na izbor modela utiču svakako i brend i cena, kao i dizajn koji treba da bude saglasan sa enterijerom kola. Modela ima mnogo, a oni se, osim snage, razlikuju i spram oblika – okrugli ili elipsasti, prečnika, odnosno veličine, potom prema sistemu – mogu biti jednosistemski i višesistemski.

VAŽNA JE I PRAVILNA UGRADNJA

Naposletku, koji god model i brend da odaberemo, da bismo u benefitima muzike i ozvučenja u potpunosti uživali, važno je da auto-zvučnici budu i pravilno ugrađeni, raspoređeni i povezani, jer u suprotnom nećemo postići efekat kakav želimo.

Tako da, odaberi odgovarajuće auto-zvučnike, pusti svoju omiljenu pesmu i uživaj u vožnji.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor