Kako na najbolji način zaštititi stan od provalnika?

Kako na najbolji način zaštititi stan od provalnika?

1. Ne objavljujte na društvenim mrežama da idete na odmor

Koliko god teško odoljeli objavljivanju fotografija s ljetovanja na društvenim mrežama nemojte to činiti prije nego se vratite kući. Također nemojte najavljivati svoj odlazak na odmor. Tako ćete spriječiti da provalnik preko društvenih mreža dozna da je vaš stan prazan. Ako već ne možete odoljeti stavljanju fotografija, barem pazite da su vidljive samo vašim prijateljima.

‘Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici’, poručuju iz Odnosa s javnošću policije.

 2. Ne spuštajte rolete do kraja

Prvi znak da nikoga nema kod kuće su spuštene rolete i navučeni zastori. Zato ih nikada nemojte spustiti, odnosno navuči do kraja već ih ostavite onako kako to i inače radite.

‘Novac i dragocjenosti ne ostavljajte u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto, u trezor ili na čuvanje osobi od povjerenja, kažu iz policije.

3. Dajte rezervni ključ osobi od povjerenja

Zamolite osobu u koju imate puno povjerenje da dođe zaliti cvijeće, vratiti kantu za smeće koju ste ostavili izvan dvorišta zbog smetlara i usput provjeriti je li sve u redu. U najboljem i najpraktičnijem slučaju to bi bio susjed jer je njemu najbliže pa time i najjednostavnije obići vaš dom. Naravno, tu uslugu ćete mu vratiti kada on bude na putu.

‘Osobi od povjerenja ostavite i adresu na kojoj boravite te broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu’, savjetuju iz policije.

4. Zamolite nekoga da vam pokupi poštu u sandučiću

Provalnici ‘žrtve’ biraju i prema tome koliko je zatrpan poštanski sandučić. Ako se u sandučiću nakupilo pošte to je znak da je nitko danima nije pokupio, odnosno da su vlasnici stana ili kuće odsutni. Uz poštu zamolite osobu kojoj vjerujete da pokupi i letke i reklamne prospekte zataknute na ulazna vrata ili kvaku.

5. Uložite u dobar alarmni sisitem i/ili protuprovalna vrata i dodatne brave

To neće biti investicija samo za ljeto nego će na taj način vaš dom, pa tako i vi, biti sigurniji i zaštićeniji cijele godine.

‘Ukoliko posjedujete alarmni sustav, ne zaboravite ga uključiti’, podsjećaju iz policije te ističu:

‘Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili na broj policijske postaje na području na kojem se nalazi vaš dom.

1 comment
Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave