Noćni rad na gradilištu i šta je potrebno za to?

Noćni rad na gradilištu i šta je potrebno za to?

Uz sve ono što je neophodno za rad na gradilištu - adekvatne gradjevinske masine i radna snaga – svako dobro organizovano gradilište treba da ima i dobro osvetljenje. 

Noćni rad na gradilištu je ponekad neophodan, naročito u onom periodu godine kada su kraći dani. Da bi posao bio završen na vreme i u zadatkom roku, za noćni rad na gradilištu najvažnija gradjevinska oprema jesu svetlosne kule. 

Ova oprema osigurava dobru osvetljenost zbog čega radnici i gradjevinske masine mogu sigurno i efikasno da obavljaju posao i u noćnim uslovima rada.

Atlas Copco i gradjevinska oprema za osvetljenje

Svojim inovativnim rešenjima u oblasti LED tehnologije, kompanija Atlas Copco drži primat u proizvodnji moćnih i snažnih svetlosnih kula za osvetljenje gradilišta. I ne samo u ove svrhe, svetlosne kule se koriste i prilikom drugih važnih javnih događaja, kao što su muzička i sportska dešavanja. U kvalitetu i performansama koje pružaju, ovi proizvodi su bez premca na svetskom tržištu. 

Prodaja gradjevinskih masina i gradjevinske opreme kompanije Atlas Copco dugo je prisutna i na našem tržištu. Svetlosne kule su u ponudi sa svojim različitim modelima, koje se u osnovi dele na LED i halogene kule. Ova gradjevinska oprema koristi električno ili dizel napajanje, a od skora su u ponudi i svetlosne kule sa baterijskim punjenjem. 

LED i metalhalogene HiLight svetlosne kule – prednosti i razlike

Atlas Copco LED HiLight svetlosne kule važe za najkvalitetnije na tržištu. Zahvaljujući inovativnoj i naprednoj LED tehnologiji, one se odlikuju sledećim karakteristikama:

  • Jedna LED HiLight kula, sa samo četiri lampe od po 350 V, može da osvetli i do 5.000 kvadratnih metara.  
  • LED lampe imaju posebno dizajniranu optiku za oblast gradjevinarstva i rudarstva. Pogodne su za teške uslove rada i imaju visok faktor zaštite od prodora i udara.
  • LED lampe su veoma izdržljive i imaju vek trajanja preko 50.000 radnih sati. 
  • Pored produženih radnih sati, LED svetlosne kule se odlikuju i smanjenom potrošnjom goriva. 
  • Štede i do 70% energije, a pojedini modeli odlikuju se i drastično smanjenim operativnim troškovima. 

Metalhalogene svetlosne kule se takođe ubrajaju u moćnu i snažnu opremu za osvetljavanje, ali imaju nešto slabije karakteristike od LED kula, ali i svoje prednosti.

  • Sa četiri reflektora od po 1.000 V, metalhalogena svetlosna kula može da osvetli prostor od 4.000 kvadratnih metara. 
  • Kao gradjevinska oprema, ovo je jeftinije rešenje od prethodnog.  Ali halogeno osvetljenje ima i kraći vek trajanja, kao i kraće vreme između servisnih intervala, te za razliku od LED osvetljenja, ne može da se pohvali održivošću i uštedom.
  • Metalhalogene svetslosne kule su takođe dizajnirane za teške uslove rada. Zahvaljujući stabilizatorima, kod pojedinih modela vertikalni stub (koji se diže na visinu do 9 m za samo par sekundi), može da podnese udare vetra do 80 km na sat, što je, u skladu sa najzahtevnijim EU standardima, faktor sigurnosti 5.

Ono što je zajedničko za sve vrste svetlosnih kula su mobilnost i efikasnost u transportu.

Prodaja gradjevinskih masina i opreme

Nekada su svetlosne kule, zbog ograničenog životnog veka, važile za jednostavnu i sporednu opremu na gradilištu. Danas, uz sve benefite napredne tehnologije, performanse i različite opcije, kao i povećan nivo izdržljivosti, ova gradjevinska oprema postala je neophodna svakom dobro organizovanom gradilištu.

Od vaših potreba zavisi i izbor adekvatnog modela. U izbor obavezno uključite različite performanse i mogućnosti koje pružaju različiti modeli, vaše realne potrebe, ali i uslove na gradilištu (vrstu terena i zemljišta, mogućnosti napajanja i sl.).

Za gradilišta koja imaju pristup električnoj energiji, bilo da su u pitanju agregati ili električna mreža, treba razmotriti opciju svetlosne kule koja se napaja ovom vrstom energije. Za neke druge uslove, možda je optimalnije rešenje svetlosna kula sa dizel motorom. Pritom dobro je znati i to da su mašine koje rade na električnu energiju tiše u radu i ekološki prihvatljivije, ali su gradjevinske masine koje rade na gorivo u suštini isplativije jer imaju manju potrošnju i značajno štede vaš novac.

U svakom slučaju, svetlosne kule su preporučljiva gradjevinska oprema jer gradjevinski prostor čine svetlijim i za rad i efikasnost i u noćnim uslovima znatno sigurnijim od bilo kog drugog improvizovanog rešenja. 

Prodaja gradjevinskih masina i gradjevinske opreme za osvetljavanje gradilišta, brenda Atlas Copco, vrši se preko ovlašćenih distributera. Za teritoriju Srbije i Crne Gore potražite katalog kompanije CP SRB Pneumatic.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor