Novi SKF ležajevi za prehrambenu industriju

Prehrambena industrija je jedna od najznačajnijih industrija na svetu. Svetska zdravstvena organizacija sve više se bavi kontrolom kvaliteta i ispravnošću prehrambenih proizvoda.

Do sada su se razni problemi dešavali zbog ugradnnje neadekvatnih ležajeva, prekomernog podmazivanja i nagomilavanja bakterija i alergena u delovima teško dostupnim za čišćenje.

Zato se SKF, svetski lider u oblasti proizvodnje ležajeva i ležajnih jedinica, posvetio proizvodnji kvalitetnih ležajeva za ovu industriju.

Imajući u vidu da je prehrambenim mašinama potrebno smanjeno trenje, a brži, čistiji i bezbedniji rad, kompanija SKF se, kroz svoj četrdesetogodišnji rad, trudi da konstantno usavršava svoju ponudu.

Zašto se SKF ležajevi ističu – Blue range asortiman

SKF prehrambeni ležajevi i ležajne jedinice najnovije generacije prvenstveno predstavljaju zdraviji, kvalitetniji i isplativiji izbor od ležejeva drugih proizvođača.

Za nastanak ideje o novim ležajevima i njihovu kasniju proizvodnju, ključni faktori su sledeći:

  • Higijenski dizajn – higijenski dizajn kućišta smanjuje zamke potencijalne kontaminacije; unutrašnji delovi su statički pričvršćeni za kućište i dimamički za osovinu.
  • Visoke performanse – visoka produktivnost moguća je zbog jedinstvenog načina proizvodnje koji omogućava potrošnju manje energije u radu.
  • Industrijski odobrene komponente – svi delovi ležaja su od nerđajućeg čelika ili pocinkovani ili od gume u plavoj boji, a svi su EC, FDA odobreni. Novi ležajevi SKF kompanije koriste i novu SKF mast visokih performansi, izrađene u skladu sa  ISO i JIS standardima, koja omogućava otpornost ležajeva na prisustvo deterdženta.
  • Smanjenje nepotrebnog rizika po bezbednost hrane – nagomolavanje bakterija u delovima koji se teško čiste je onemogućeno, širenje bakterija, koje je izazivao višak maziva, svedeno je na minimum, smanjena je i kontaminacija hrane potencijalnim alergenima.
  • Kraće vreme potrebno za planirano održavanje – vreme za proveru čistoće ili čišćenje i održavanje ležajeva smanjuje se za 33%.
  • Smanjenje troškova i potreba podmazivanja – novim ležajevima nije potrebno podmazivanje, pa se smanjuju troškovi potreba novih maziva i nove radne snage, ne očekuje se i planirana i neplanirana obustava rada zbog potreba podmazivanja.
  • Ekološka prihvatljivost, manje otpada i veća mogućnost reciklaže – troši se manje vruće vode za čišćenje (oko 33%) i proizvodi manje ugljen dioksida jer se troši manje energije za rad, a 59% proizvoda se može reciklirati.

Ležajevi za potrebe drugih industrija

Najnoviji prehrambene SKF ležajne jedinice i ležajevi, sa tri zaštitne konstrukcije  i šest patenata, nisu jedina inovacija u SKF proizvodnji.

Široki dijapazon SKF proizvoda nudi nam ležajne jedinice i maziva za auto, avio, pomorsku, naftnu, železničku i poljoprivrednu idustriju, ali i razne druge.

U osnovi ovih novina nalaze se dve nove serije ležajeva – UC ležajevi, sa cilindričnim i zavrtnjima za zabravljivanje, i UK ležajevi, sa konusnim otvorom za ugradnju sa konusnim čaurama. 

Među drugim modelima ležajeva nove generacije, a u skladu sa potrebama vaših mašina, SKF asortiman ležajeva nudi ležajeve sa horizontalnim kućištem, sa flanšnom okruglog, kvadratnog, i ovalnog oblika, sa flanšnom sa tri zavrtnja i mnoge druge.

Osnovne karakteristike ovih ležajeva, koji se prodaju u sklopu sa celom ležajnom jedinicom ili posebno, su zavrtnji sa ugaonim rastojanjem od 120˚ što obezbeđuje bolju ravnotežu, veću pouzdanost, mogućnost ugradnje poklopca,dok su i ovde masti i zaptivci  izrađeni u skladu sa JIS i ISO standardima.

Gde možemo nabaviti nove SKF ležajeve

Ako ste stručnjak u oblasti mehanike i prehrambene industrije, neophodni su vam ležajevi. U današnje vreme je sve dostupno online, pa je to slučaj i sa ležajevima i ležajnim jedinicama za prehrambenu industriju.

Sada sve od od potrage, preko raspitivanja o njihovim karakteristikama, do kupovine, možemo obaviti putem interneta iz svoje kompanije, kancelarije ili pogona. Jedna od takvih online prodavnica je E - Lager, zvanični distributer SKF proizvoda.

Ovde brzo i lako možemo pronaći sve što nam treba jer odmah možemo videti oznaku, ime proizvođača, dimenzije i dostupnost proizvoda za koje smo zainteresovani.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor