Obrezivanje smanjuje rizik od spolnih bolesti, herpesa i HIV-a

Obrezivanje je operativni zahvat koji ima dobar utjecaj na higijenu muškog spolovila, kao i zaštitu od spolnih bolesti. Kod obrezanih muškaraca manje su mogućnosti zaraze genitalnim bradavicama, virusom herpesa, pa čak i HIV-om, a na samom penisu se nalazi manje bakterija. Ovo je pokazalo istraživanje Univerziteta Džordž Vašington. Naučnici su utvrdili da se na obrezanom penisu nalazi i dvostruko manje bakterija, ali su i manje mogućnosti zaraze herpesom, genitalnim bradavicama, pa čak i HIV-om.

Oni su uporedili mikrobiološke briseve pacijenata prije obrezivanja kao i godinu dana nakon njega, a najveće otkriće je bio značajan pad u broju anaerobnih bakterija na penisu. „Uklanjanjem kožice povećava se dotok kiseonika, smanjuje vlaga i mijenja ekosistem organa.“ – objasnio je vođa studije, dr Lens Prajs (Lance Price). Na unutrašnjoj strani kožice postoji mnoštvo HIV receptora, koji su skloni tom virusu i drugim infekcijama. Iz toga se dade zaključiti da je obrezivanjem broj receptora smanjen, a time i mogućnost pojave bilo kakve infekcije. Veza između muškog obrezivanja i prevencije HIV-a je opažena još u 80-tim godinama.

Prvo ispitivanje sprovedeno na 3.000 muškaraca u Južnoj Africi, pokazalo je da obrezivanje smanjuje rizik od HIV-a za 60%. Doktor Prajs planira dalje studije u kojima će otkriti kako uklanjanje kožice utiče na smanjenje rizika HIV-infekcije kroz analizu odgovora citokina, signala mehanizama imuniteta. Praksa obrezivanja česta je u SAD-u, no taj trend se sve više širi i u drugim razvijenim zemljama.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.