Obrezivanje sprečava infekcije bubrega, mjehura i mokraćne cijevi

Dječaci koji nisu osunećeni su u velikoj mjeri izloženi opasnosti od infekcija i upala glavića i kožice. Ovakve infekcije se manifestuju crvenilom, peckanjem, i bolom. Te infekcije ponekad znaju prerasti u infekciju Urinarnog Trakta a kojeg čine bubrezi, mokraćni mjehur i mokraćne cijevi. Najčešći uzroci infekcija i upala kod neosunećenih dječaka je slaba higijena odnosno nakupljanje smegme, prljavštine, urina, i bakterija (poput Ešerihije Koli) ispod kožice (prepucija).

Nečistoće i bakterije koje se nakupljaju ispod kožice polako ulaze u uretru i tako dospijevaju dublje u organizam djeteta sve do bubrega. Sa druge strane, postotak urinarnih infekcija kod osunećenih dječaka je zanemariv. Urinarne infekcije mogu biti vrlo opasne pa se roditeljima preporučuje preventivno obrezivanje dječaka u što ranijoj dobi kako bi se izbjegli ovakvi ili slični zdravstveni problemi.

Infekcije bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi su znatno češće kod neobrezanih dječaka i muškaraca, objavili su Australski znanstvenici. Istraživači s University of Sydney su utvrdili kako su neobrezani dječaci mađi od jedne godine imali 10 puta veći rizik za ovakve infekcije, a odrasli muškarci četverostruko veći rizik. U njihovoj studiji su proučeni podaci za 407 902 ispitanika koji su prikupljeni za potrebe 22 ranija istraživanja provedena između 1987. i 2012. godine. Naime, na svaka 4 provedena obrezivanja dolazi 1 slučaj spriječenih infekcija bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Neke ranije studije su već povezale obrezivanje s manjim rizikom za spolno prenosive bolesti i karcinoma.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.