Otkrivamo razloge zašto je dobro konzumirati kafu

Dugi niz godina liječnici su upozoravali na štetne posljedice redovitog konzumiranja kave. Isticali su kako bi najbolje bilo prestati s tom navikom, ili barem konzumirati kavu bez kofeina. Međutim, situacija se promijenila zahvaljujući brojnim novijim istraživanjima.

Baš poput većine ljekovitog bilja kava se sastoji od niza kemijskih tvari koje imaju blagotvorni učinak na niz tegoba.

ŽIVČANI SISTEM

Redovita konzumacija kave smanjuje rizik od srčanog udara, depresije, demencije i Parkinsonove bolesti.

KARDIOVASKULARNE BOLESTI I KARCINOM

Kafa umanjuje i rizik od dijabetesa tipa 2, a pomaže i kod gubitka kilograma. Osim toga, smanjuje rizik od razvoja pojedinih vrsta karcinoma uključujući rak debelog crijeva, prostate, maternice i kože, te raka na području glave i vrata.

JETRA I MIŠIĆI

Kava također ima blagotvorne učinke na jetru, te umanjuje rizik od žučnih kamenaca. S obzirom na to da kofein opušta glatke mišiće koji okružuju dišni sustav, stoga se koristi kao tradicionalni lijek za astmu. Osim toga, učinci kofeina na mišiće mogu povećati snagu i izdržljivost.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.