Ovo su deset izuma koji su promijenili svijet

Ovi predmeti i tehnologije učinili su svijet u kom danas živimo nevjerovatnim mjestom. Šta smo sve imali priliku da otkrijemo na putu od točka do interneta?

Točak

Jedan od verovatno najvažnijih izuma u istoriji izmišljen je relativno kasno – po nekim podacima, tek oko 3.500. godine prije nove ere. Zahvaljujući vozilima s točkovima, agroekonomija je procvjetala, jer su namirnice mogle lako da stignu do pijaca, a znatno je olakšan i prevoz ljudi. Danas točak predstavlja osnovu mnogih stvari, od satova do vozila i turbina.

 Ekser

Da nema eksera, ne bi bilo ni današnje civilizacije ovakve kakva jeste. Ovaj izum je stariji i od Rimskog carstva, kada su ljudi naučili da oblikuju metal. Pre nego što je izmišljen ekser, koristile su se drvene strukture. Zavrtanj je izmislio Arhimed u III veku prije nove ere.

Kompas

Mornari su se nekada orijentisali posmatrajući i analizirajući sazviježđa, ali kada bi bilo oblačno ova metoda nije bila tako pouzdana. Kinezi su izmislili prvi kompas u periodu između IX i XI veka, a on je bio napravljen od namagnetisane gvozdene ploče. Kasnije su ovu tehniku preuzeli Evropljani i Arapi.

Presa za štampanje

Oko 1440. godine, Gutenberg je svetu poklonio štampariju, što je možda i najvažniji trenutak u istoriji obrazovanja kakvo znamo danas.

Motor s unutrašnjim sagorijevanjem

Ovi toplotni motori pretvaraju hemijsku energiju u mehanički rad, a s njima je počela i era industralizacije.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.