Poboljšajte izolaciju stana adekvatnim odabirom atestirane stolarije

Prilikom gradnje stambenih objekata neophodno je korišćenje materijala koji zadovoljavaju standarde kvaliteta u pogledu apsorpcije zvuka i toplote. Iako od načina gradnje i upotrebljenih materijala zavisi i odabir stolarije, ne treba zaboraviti performanse proizvoda koje moraju biti atestirane. Radi poboljšanja zaštite toplotne i zvučne izolacije neophodan je odabir materijala odnosno sinergija koja dovodi do međusobnog dejstva i reflektovanja energije. 

Odabir pvc stolarije garantuje dugoročnost materijala

Prilikom uređenja životnog prostora, radi adekvatne zaštite i poboljšanja unutrašnjih uslova sredine, nepogrešiv odabir čini PVC stolarija. Ukoliko je u pitanju zamena dotrajale stolarije novom, onda se savetuje odabir sa pažnjom i sagledavanjem performansi proizvoda. Ukoliko postoje nedoumice u pogledu tipa materijala, neophodan je odabir pouzdanih proizvođača koji u svojoj ponudi poseduju raznoliki asortiman PVC materijala. 

Dugoročnost  PVC materijala upravo je određena dostupnim servisom kompanije. Ukoliko dođe do nepredviđenog kvara u manipulaciji prozora ili vrata, neophodno je kontaktirati ovlašćeni servis, koji pokriva izazvane kvarove u radu stolarije. Dugoročnost materijala upravo je određena tipom ugrađenog stakla na prozorima. Stakla na prozorima su čvrsta, ojačana i najčešće u duploj formi, vakumirana.  Iako su kvarovi na odabranim tipovima PVC stolarije retki, ipak je neophodno posedovati kontakte ovlašćenog servisa, koji u svakom trenutku mogu zameniti pojedine delove. 

Uticaj debljine stakla PVC stolarije na toplotnu izolaciju

Prilikom odabira prozora, neophodna smernica je poštovanje zahteva i zaštita od toplotne i zvučne izolacije. Ovakav sistem se postiže kroz ugradnju prozora sa ojačanim staklima, unutrašnjim vakumom i duplim sistemom stakla. Neophodno je da unutrašnja konstrukcija bude sastavljena kao jedinstvena celina bez otvaranja unutrašnjeg okna. Postoje PVC stolarije kod kojih se vrši razdvajanje unutrašnjeg okna, pri čemu se otežava samo održavanje površine stakla.

Odabir PVC materijala za ugradnju vrata, pokazao je pozitivne stavke kod zaštite od buke. Zaštita od buke je izuzetno važna kod stambenih objekata sa većim brojem jedinica, gde je osnovni preduslov zaštita privatnosti. Ukoliko su tokom gradnje korišćeni termoizolacioni materijali, onda je dodatna potpora u sistemu zaštite ugradnja čvrste konstrukcije PVC vrata. 

Adekvatna zaštita pomenutih materijala uglavnom zavisi od poprečnog profila, ispunama i dodatnim ojačanjima. Okvir prozora i vrata je od metalnih materijala od čijeg ojačanja zavisi postojanost i dalje termoizolacione karakteristike. Celokupan izgled stolarije je lična želja kupca, ali najvažnija stavka je unutrašnja građa materijala od koga zavise zaštitne karakteristike.

Održavanje PVC stolarije

Vrata i prozori od PVC materijala se veoma lako održavaju, pri čemu zasluga pripada njihovoj završnoj obradi i boji. Čišćenje je pogodno zbog glatkih površina na kojima se usled dobre završne obrade materijala prašina ne zadržava dugotrajno. Uglavnom se, radi poboljšanja spoljašnjeg izgleda stolarije i njenog osveženog izgleda, upotrebljavaju folije u bojama prirodnih materijala trešnje, hrasta, mahagonije i drugih. 

Neohodan savet u čišćenju prozora sledi u odabiru deterdženta, krpa i rastvora sa čistom vodom. Sredstvo za čišćenje stakla je najpogodnije za održavanje unutrašnjosti PVC stolarije, pri čemu se istim sredstvom održavaju i krila prozora. Uglavnom je poželjno koristiti mikrofiber krpe koje imaju afinitet prikupljanja i najsitnijih čestica prašine.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor