Preskačete li doručak?

Prema riječima nutricioniste Milke Raičević, rutina preskakanja doručka ne samo da je nezdrava, već može da ima prilične posljedice po zdravlje, ali i po tjelesnu težinu.

- Iako ne osjećate glad odmah, kako vrijeme odmiče koncentracija počinje da opada, javljaju se glavobolje, nesvjestica, pa u nekim slučajevima i nagon za povraćanjem. Energija drastično opada, a vaš organizam u žudnji za njom počinje da slabi. Metabolizam umjesto da se ubrza naglo usporava, što dovodi do zaustavljanja procesa gubljenja kalorija i dovodi do povećanja tjelesne težine - objašnjava Milka Raičević.

Prema njenim riječima, upravo preskakanje doručka predstavlja pravi bumerang za krvne sudove, pritisak i metabolizam, a šećer u krvi će konstantno biti nestabilan. Prvi obrok je idealan ako sadrži kombinaciju proteina, vlakana i povrća.

NAJBOLJE KOMBINACIJE ZA DORUČAK

OVSENA KAŠA

Uveče pomješajte tri kašike ovsenih pahuljica sa kefirom, dodajte par zrna suhog grožđa i brusnice, a ujutru ćete imati spreman obrok. Ili prokuhajte mlijeko (možete zagrijati ovseno, kokosovo ili bademovo) i prelijte ga preko ovsenih pahulja. Poklopite i ostavite da odstoji par minuta.

bogata lipidima.

Ovas je bogat vitaminom E, poboljšava koncentraciju, štiti krvne sudove i snižava holesterol. Takođe, ovsene pahuljice predstavljaju sjajan izvor lipida, masti koje se nalaze u biljnim i životinjskim jedinjenjima.

JAJA SA MESOM ILI ĆURETINOM

Napravite kajganu ili omlet od jaja za jednim tanjim parčetom mesa ili dodajte malo ćuretine bez soli. Uz ovakav doručak poželjno je da pojedete porciju salate od svježeg sezonskog povrća.

IZVOR PROTEINA

Jaja su odličan izvor proteina, bogata su mineralima i vitaminima. Mnoga istraživanja pokazala su da doručak koji sadrži jaja povoljno utiče na metabolizam, kognitivne sposobnosti i koncentraciju.

bogat vlaknima

Iako želite da smanjite tjelesnu težinu, ne bi trebalo da izbacite hljeb sa svog jelovnika. Radije se odlučite za integralni sa cijelim zrnima žitarica i tostirajte ga. Hljeb predstavlja rudnik korisnih supstanci, sadrži složene šećere i vlakna koja daju osjećaj sitosti. nutricionista

INTEGRALNI TOSTIRANI HLJEB

Prepecite dva tanja parčeta integralnog hljeba i premažite ih namazom. To može da bude tahini, humus, pašteta od tune ili puter. Trudite se da ne koristite kupovne namaze, već ih pravite sami jer ćete na taj način kontrolisati unos soli.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.