Pripremite dete za prvi susret sa kolektivnim smeštajem

 Pored navedenog psihološkog i socijalnog aspekta, dete treba opremiti potrebnim aksesoarima, odećom, i sredstvima za ličnu higijenu. Za ispunjavanje svih normi vaspitanja, deca su navikla na svoje roditelje i upravo zbog toga prilagođavanje kolektivnom smeštaju, kod dece budi uznemirenost i nesigurnost. Da bi ovakve situacije što manje bile stresne, deci se na neposredan način zaokupira pažnja omiljenim igračkama uredno spakovanim u dečiji ranac za vrtić.

Odaberite adekvatan dečiji ranac za vrtić uz najraznovrsnije dezene omiljenih crtanih junaka

Prilikom opremanja dece za vrtić ili obdanište, vaspitači savetuju roditelje o kupovini potrebne dodatne opreme. Deca koja borave u vrtićima pored dodatne presvlake treba da poseduju vlažne i papirne maramice i patofne, sve navedene stvari uredno trebaju biti spakovane u dečije rančeve za vrtić.

Dečiji rančevi za vrtić ne bi trebalo da budu teški niti da dodatno opterete dečiju kičmu, rančevi za vrtić su nežnih materijala često prošiveni plišom kako bi deca zavolela naviku nošenja. Plišani rančevi često podsećaju na iste takve igračke, što deci može biti zabavno prilikom pakovanja potrebnih stvari u njih. Pored navedenog materijala za izradu rančeva za vrtić, dostupni su raznovrsni brendovi od Dizni junaka do sportskih prvaka i fudbalera.

Deca često poseduju neku igračku ili deo odeće koju posebno vole, pri čemu ćebence uz flašicu ima posebnu ulogu u samom uspavljivanju. Na osnovu navedenog, postoji dodatna potreba kupovine dečijeg ranca za vrtić, jer u njega staju sve potrebe stvari koje dete vezuju za svoj dom. 

Period adaptacije u vrtiću za roditelje čini veliki stres

Iako deca pre susreta sa kolektivnim smeštajem imaju kontakt sa drugom decom, boravak u vrtiću i period adaptacije čini stresan period sa roditelje i dete. Kako bi se navedeni period što više skratio a boravak u vrtiću postao lepši, nije dovoljan razgovor sa decom već putem neposrednih poseta navedenih ustanova, dete lagano upoznaje prostor. Dete u svakom trenutku oseća nesigurnost svog roditelje i stoga odlazak u vrtić treba da čini radost na licima roditelja. 

Strpljenje je takođe bitna karakteristika tokom prilagođavanja, prilagođavanje je individualna stvar koja svakako zavisi od tipa deteta, karaktera i druželjubivosti. Roditelj je u potpunosti siguran u bezbednost svog deteta, jer u vrtiću vaspitači sa najlepšom pažnjom i ljubavlju pristupaju daljem vaspitanju. Vrtić kao tip kolektivnog smeštaja dete postepeno čini samostalnim, u smislu slobodnog kretanja i komunikacije sa drugom decom. Razvojne veštine poput motorike, pamćenja i izoštrene moći zapažanja svakako su prednost obdaništa i dalje predškolskih ustanova. Kod dece se postepeno bude urođeni ili stečeni talenti za muziku, kreativnost ili umetnost. 

Postepenim prelazom sa perioda prilagođavanja na prepodnevni boravak u osnovi znači prihvatanje sredine od strane samog deteta. Pored uloge roditelja da poduči dete o pojedinim aktivnostima, dalje širenje uma i pamćenje svakako se postiže uz igru i muziku u vrtiću. Redovna i zdrava ishrana, bezbroj igračaka, muzičke radionice i igre su velika prednost u razvoju i mentalnom sklopu deteta.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor